Aylık Gelişim (4-5-6 Ay)

Merhaba,

Daha önce Defne'nin ilk 3 ayı için instagramda paylaştığım yazıları derlemiştim. Bu da o yazının devamı gibi 4, 5 ve 6 aylık Defne için yazdıklarım.

3. ayı bitirirken bebeklerimiz uyanmaya başlıyorlar. Eller ayaklar keşfediliyor. Evde bizimle birlikte yaşayan evcil dostlarımız varsa onlar fark edilmiş oluyor. Dönme ya da yarım vücut kaldırma çalışmaları başlıyor. Yine bu dönemde bebekler destekli oturabiliyor. 


Dışarısıyla daha ilgili, daha çok iletişim halinde olan bir bebek var artık karşımızda. 


Biz Defne'yi bol bol dışarı çıkardık yaz ayına da denk geliyordu 4-5 aylarda denize girdi Defne. Oyuncaklar, Çıngıraklar, Yumuşak Toplar ve büyük, gerçek resimli kitaplar da hep bu aylarda hayatımıza girdi. 


Arabada ağlama krizleri büyük oranda devam ediyordu. Sadece krizi durdurmak için 1 tane video açıyorduk -ki bu genelde "Sevdiğim Sayı Altı" oluyordu. Daha sonra bol miktarda Ali Baba, Kırmızı Balık, dur-kalklar ve emzikle birlikte bir şekilde yolu tamamlıyorduk.


Bu dönem gelişimini desteklemek için bol bol düz zeminlerde zaman geçirmesine izin vermek gerekiyor bebeğin.


Yere bir örtü serin oyuncaklarını eline verin. Eğer henüz dönmediyse dönmesi çok yakın bu nedenle yüksek bir yerde dönüp düşebileceği alanlarda yalnız bırakmayın. Gündüz bol bol yüzüstü durmasına izin verin siz de yanındayken. Kol ve boyun kasları zamanla gelişecek ve kendini kaldırıp oradan oraya balık gibi gezebilecek. Çok komik oluyor bu dönemler.



Bir de bu aylarda doktorunuz eğer 4. ay oldu artık ek gıdaya başlayabilirsin demişse lütfen bir başka doktorla daha görüşün.

Eğer başlamışsanız ve bebeğinizde gıdayla ilgili sorunlar görmüşseniz de kendinizi heba etmeyin. Zararın neresinden dönülse kardır. Kendinizi yıpratmayın. Her şeyi aynı anda bilemezsiniz kendinize de izin verin. Dokunan bir yiyecek olduğunu tespit ettiğinizde onu 8 ay sonrasına bırakın mesela. Eğer aşırı derecede dokunuyorsa 12 ay sonrasında tekrar deneyin. Bir de 8. aya kadar domates, inek yoğurdu, 2 yaşına kadar Bakla ve Patlıcan asla vermeyin. Bakla ve Patlıcan bebeklerde zehirlenmeye neden oluyormuş. Domates ve İnek Yoğurdu da kuvvetli alerjen besinler olduğu için sindirimde zorlanıyorlar.

Bu dönemde bebeklerin kilo alımı düşebilir, doktorunuz her ihtimale karşı kan değerlerine bakmak isteyebilir, size demir değerlerinin düşük olduğunu söyleyebilir. Doğrudur da. Bilmemiz gereken şey şu; BU NORMAL!! 4 Ay itibariyle bebeklerin demir rezervleri azalıyor, devam sütü alan bebeklerde bu bir sorun değil çünkü onun içinde demir takviyesi de olduğu için daha yüksek oluyor ama sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde demir düşüyor. 6 aylıkken ek gıda ve demir takviyesiyle bebekler bir yaşına gelmeden toparlamış oluyorlar.


Yine bu dönemde o ilk 3 ay ki koca memeler gidiyor yerine daha sakin sakin dolan ama süt üretimi devam eden memeler geliyor. 

Anne çayları bu dönemde işinize yarayacak ve tabii yine bol bol emzirme ve süt sağma ve su. Sağdığınız sütün miktarı çok az geliyor olabilir ama bebeğinizin emme kuvveti arttığı için o ihtiyacı olanı alıyordur siz korkmayın. 

Doktorların söylediği her şeyi ciddiye alın ama kendinize yüklenmeden önce bebeğinizi iyi gözlemleyip doktorunuzun da doğru karar verebilmesi için ona ihtiyacı olan bilgiyi de sizin vermeniz gerektiğini unutmayın.


Mesela biz aşağıdaki fotoğraflardan Defne'nin bir ay bir şey öğrendiğini bir ay kilo aldığını ve boyunun uzadığını fark etmiştik :)


Belki sizin de ihtiyacınız olan şey böyle bir keşif. 

Biz bu dönemde ben kendimi bebeğime yetemiyorum diye paramparça ettiğim için baya zorlanmıştık. Sakin kalmak lazım bir şekilde. Sakin kalınca burnumuzun ucunda duran ama yerde gökte aradığımız gözlüğü bulabiliyoruz bir anda.

Sevgiler,

eDde's






  



 

4. AY




evet bir ayı daha yedim afiyetle 😄

Bu ay yine favorim cingiraklarimdi
Kankamla takılmaya devam ettik ama başka öten yumuşak şeyler de girdi hayatıma
Annem diyor ki dünyaya artık farklı bir gözle bakıyormuşum şaka şaka sadece bakıyormuşum 😁
Takip ediyorum tutuyorum ağzıma götürüyorum bu 3 şey de artık baya ilerleme kaydettim
En kalabalık ortamda bile gözlerimi anneme dikip ona kötü bakışlar atabiliyorum
Annem en çok bu ay gudu gudu bakma dedi 😂
Sonraaa bir düşünelim bu ay içinde en çok tepki verdikleri şey göbeğimin üstünde yatarken sirtimin ustune himm neydi o hah donmek... donmeyi basarmistim ki sonra debelene debelene yatağımın bir ucundan öbür ucuna gitmem baya olay oldu... Sanırım bu ayın son hareketi de kendi kendime ayağımı tutmamdı şimdilik bu kadar annemle maceralarımız devam ediyor
Öpücükler byyy 😙😙😙



5. AY




"unutmadık sadece annem benle daha fazla ilgilenmek zorunda olduğundan bu fotoğraf işleriyle uğraşmıyor pek... neyse bogumlarima bakmayın atletik hareketlerim ve yüzmedeki üstün becerim ve emekleme çalışmalarım nedeniyle kilomu koruyorum... annem zayıf kaldım ben diye arada kısa devre yapıyor ama hiç gerek yok... neyse böyleyken böyle... öptük byyy..."


"bu ay ilk uzun araba yolculuğumuzu başarıyla atlatmış bulunuyoruz... ilk defa bu kadar uzun süre evimden ayrı kaldım... annem diyor ki hayatımız boyunca yapabileceğimiz en uzun tatili yapmışız birlikte 😮 neden öyle olduğunu da anlattı ama emeklilik ne, ayrı tatil ne demek bilmediğim için tam çözemedim durumu🤔... neyse denizi sevdim... burada içiyorum, uyuyorum durumu söz konusu... oksijen yaramış ikimize de... tek sorun önce ben sonra da annem hasta olduk... bir de babamdan çok uzun süredir ayrıyız... arada face time yapıyoruz ama babamın suratına değdiğimde neden sakallarını hissedemiyorum tam emin değilim... dönme konusunda artık usta oldum... bir de son bir kaç gündür vücudumu da yerden kaldırmayı başarıyorum 3-5 saniye sürüyor ama olsun çözerim ben bu işi de bir kaç haftaya 🤗🤗 şimdilik bu kadar... öptük byy"






6. AY



#DefneUzun durdurulamıyor büyüyordu 😄 vallahi zaman dediğiniz şey ölçülebilir bir şey değil bence kişiden kişiye ve yaşananlara göre değişkenlik gösteriyor... mesela hamileliğimin son 5 haftası #defneyibeklerken ile şu geçirdiğim 6 ayı kıyaslasak 5 hafta kesinlikle 6 aydan uzun derim...


" Çok çalıştığım bir ayın daha sonuna geldim... Bu ayın ana teması ekgida başrolde de bendeniz Stark kabak, havuc, şeftali, armut ve yoğurt vardı. Ay ekmeği neredeyse unutuyordum ama çok normal değil mi bir var bir yok bir bakmışım elimde bir bakmışım Stark la birlikte gidiyor 🤗bu ayın 2. önemli olayı annemin ise başlaması ve haftaici gündüzleri anneannemle takılmamiz... ve evet ilk kez annemden ayrı bir yerde kaldım..

Bu ay "anne" dedim ma ma ve me lerin arasına da ba ba lari da sıkıştırmayi ihmal etmedim babam "anne nerde" diye sorduğunda anneme bakarak baya bi eglendirdim onları sanırım 😄😄 mama sandalyesine oturdum Stark ı sevmeye annemin deyişiyle yolmaya başladım 😅 henüz tam manasıyla bir emekleme söz konusu olmasa da etrafa sactiklari oyuncakları yuvarlanmak ya da sürünmek suretiyle toplamaya başladım 😁 şimdilik bu kadar... hepinizi öptük byy




Popüler Yayınlar