Hayal Panosu (Vision Board) Nasıl Yapılır




Kendi kendime bu sene bir Vision Board yapmaya kesin karar vermiştim. 

Sonra insanlar neler yapmış diye internette araştırırken
 
"Ne biçim panolar yapmışlar?"  
"Panonun kendisi zaten hayaller kadar tatmin etmiştir herhalde"
diyerek iç sesimle hayret edip hayranlıkla bakarken dedim ki hem kendim yapayım hem de bloga yazayım :)


Nedir bu Vision Board - Hayal Panosu?

Bazı bloglarda bunu görsel pano olarak çevirmiş olabilirler ama aslında tam olarak adı hayal / vizyon(hedef) panosu. 


Vizyon iş dünyasında varılmak istenen nokta diye çevrilir genelde. Doğrudur da. 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz sorusu gibi birazda.

Ama söz konusu vision board olunca biraz değişiyor. 


Vizyon Panosu: Resimler, alıntılar, vaatler ve sözcüklerden oluşan bir kolajdan çok daha fazlasıdır. Hayatınızda hedeflediğiniz şeyleri netleştirmeye, konsantre hale getirmeye odaklanmak için kullanılan güçlü bir araçtır. Vizyon panosu, olmayı istediğiniz, yapmak istediğiniz ya da sahip olmak istediğiniz her şeyi temsil eden görüntüleri yerleştirdiğiniz bir paneldir.

Mesela, "Daha iyi bir hayat istiyorum" derken tam olarak neyi istediğinizi detaylı bir şekilde yazdınız mı? Daha pahalı bir araba mı sizin için daha iyi bir hayat? Mücevherler mi? Ayakkabı dolusu bir oda mı? Ya da hayatınızın aşkıyla tanışıp hayat arkadaşı olmak mı? Yoksa ailenizle yapacağınız film geceleri mi? Çok büyük ve okuduğunuz, okuyacağınız kitaplardan oluşan bir kütüphane mi? Yoksa taş plaklardan oluşan bir koleksiyon mu? Avrupa seyahati mi? Kamp çadırlarında ve göl kenarlarında geçirdiğiniz haftasonu kaçamakları mı? Kurumsal hayat mı, devlet memurluğu mu, girişimcilik mi? Hayalinizdeki kafenin içinde kahve servisi yaparken gerçekten mutlu olacak mısınız yoksa o aslında başka birinin hayatında olunca mı gözünüze güzel göründü?

"Daha iyi bir hayat" iyi bir hedeftir ama bunun tam olarak ne ifade ettiğini bulmak için hiç ciddi ciddi oturup düşündünüz mü? Sizin için "daha iyi yaşam" nasıl görünüyor bir düşünün. Bunu benim gibi kafanızda canlandırmak zor geliyorsa işte o noktada imdadımıza Vizyon Panosu yetişiyor. 
Vizyon Panonuzu tasarlarken, tam olarak en ince ayrıntısına kadar yaşamak istediğiniz hayatın resimlerini seçmelisiniz.

Hayatınızda gerçekten neye ihtiyacınız olduğuna konsantre olun ve onu bulduğunuz görsellerle anlatın

İnsanların bir çoğu istediklerini alamıyor, çünkü aslında insanların bir çoğu gerçekten ne istediğini bilmiyor. Hatta bunun üzerine düşünmüyorlar bile.

"Zengin olsaydım keşke" diyor ama bunun için gereken riskleri göze almıyor, gereken fedakarlıkları yapmak istemiyor, ya da zengin olsa ne yapacağına dair en ufak bir fikri yok. Sadece biri onlara zenginliğin iyi bir şey olduğunu söylemiş ama mutlu olmanın anahtarı gerçekten zenginlik mi? Neden bir sürü maddi durumu iyi olan beyaz yakalı harıl harıl "Secret", "Ferrarisini satan bilge" gibi kitaplara bu kadar rağbet gösteriyor o zaman.

Mutluluk tamamen gerçek benliğimizle alakalı bir şey aslında. Bardağın dolu tarafını görebilmek hatta. Polyannacılık oynamaktan bahsetmiyorum.
Bir sürü borcumuz harcımız olabilir ama sağlığımız yerindedir.
Sağlığımız bozuktur doktora gidecek paramız vardır.
Doktora gidecek paramız yoktur ama bize eşlik edecek ve destek olacak ailemiz vardır.
Kötü bir ailemiz vardır ama aileden öte dostlarımız vardır.
Vardır işte bir şeyler mutlaka bir yerlerde. O sahip olduklarımıza odaklanmak işte bizi artıda tutan şey tam olarak.
Bunu benim gibi yıllarını melankoliye ve depresyona vermiş bir 30 yaş Oğlak burcu insanı söylüyorsa ciddiye alın derim :)

Hadi bu yıl kendimiz için biraz daha pozitif taraflara bakalım.
Haber okumayalım mesela. Şahsen ben hamileliğimden beri okumuyorum. Hiç de bir şey kaybetmedim. Ara ara açıp baktığımda en son ne yazıyorsa aynısı yazıyordu. Zaten çok uzun zamandır haberler gerçekten öğrenmek istediğimizi değil de birileri nasıl düşünmemizi istiyorsa öyle düşünmemiz için yazılıyor.

Haber okumak yerine bakış açısını sevdiğiniz bir iki twitter hesabı bulun, periscope takip edin. Soru sorduğunuz ve kendinizi size servis edilenden temizlediğiniz zaman çok başka bir kapı açılıyor önünüze. Bu çok uzun ve biraz gri bir kutu o nedenle şu anda konuma odaklanmak için bu konuyu bir ara daha detaylı yazmak üzere bırakıyorum.

Elimizdeki iyilere odaklanalım. "Bir sürü borcum var ayın ilk haftası bütün parayı borç harca yatırıyorum bir sofra kuruyorum bitiyor" demek yerine işssizlik rakamlarına bakıp neyseki aydan aya bir maaş alıyorum diyelim. Ya da iş değiştirme cesaretini gösterelim. Belki de uzun zamandır terfi almamızın sebebi artık olduğumuz yerde kalmamamız için bir sebeptir.

İşten istediğimiz bir şekilde ayrıldıysak hem kendimizle hem de işyeri ile ilgili bir SWOT analizi yapalım. Bir bakalım onların iyileri kötüleri neler, biz neyi doğru neyi yanlış yapmışız. Belki de işten atılmak bize 2018 de o hep hayalini kurduğumuz iş hayatını getirmek için olması gereken tek adımdır.

Yine bu yıl başımı vura vura öğrendim.
"Ne dilediğine dikkat et bir gün gerçek olabilir!"
"Her şer'de bir hayır, Her hayır'da bir şer vardır."
O nedenle artık gerçekten bir şey diliyorsam çok daha net mesajlar vermeye çalışıyorum. "Bir şey olsa da bir hafta işe gelmesem" değil, "sayısal lotodan bana para çıksa da şu istediğimiz İtalya tatilini keyifle yapabilsek" gibi
Sonuç olarak ben 2018 için hayallerimi böyle görselleştirdim.

edde's 2018 Hayal Panosu

Zaman vermek zorunda değilsiniz. Sınırınız yok. Sadece ne istediğinizi hayal edin. 

Sonra bununla ilgili görsel araştırmaya başlayın.

Ben bu panoyu hazırlarken çok uzun süredir düşünüp bir türlü fırsat bulamadığım ya da ertelediğim şeyleri düşündüm ve daha ne bekliyorsun zaman hızla geçiyor sen bunları 2018'e sığdırırsın. Hadi Koçum kim tutar seni" diye naralar atarak, öyle bir mottoyla hazırladım işte :)

Siz de sorun kendinize 

"Önümüzdeki 1 senenin sonunda hangi fotoğrafları görmek istiyorum hayatımda?"

Ve liste yapmaya başlayın



Hayaller:


  • Web Site 100k okunmak,

  • Mutlu bir çalışma ortamı sağlamak
  • Defne ve Stark'a Kostüm Dikmek
  • Daha iyi bir fotoğrafçı olmak
  • Finansal Bolluk
  • Floransa
  • GAP turu 
  • Daha fit bir ben
  • Daha mutlu patililer



Bir de tabi sadece hayal etmekle kalmamak lazım. Hayallerinize ulaşmak için hedeflerinizi de yazın planınız belli olsun.

Mesela Finansal Bolluk için ben bir süredir aile bütçesi yapıyordum. 

Oturdum bir excel tablo hazırladım. Basitçe bir deftere de yazabilirsiniz.

Excel'de formül kurduğunuzda çok daha kolay oluyor ama hesap yapması. Bir de tabii orada copy paste yapabiliyorsunuz :)


Bu excel tablosuna eve ne kadar nakit geliyor nerelere harcama yapıyoruz.
Normalde sabit giderlerden sonra ne kadar para kalması lazım, ne kadar kalıyor, hepsi çıkıyor ortaya. Böylece en azından nerelerden kısacağınızı bulabiliyorsunuz. Ve daha da önemlisi geleceği görebiliyorsunuz.

Böylece o istediğiniz tatile hangi ay çıkabileceğinizi ya da yazın tatile çıkmak için hangi kalemleri azaltmanız gerektiğini ya da o krediyi çekerseniz ya da çekmezseniz ne olacağını da net olarak görebilirsiniz.

Daha mutlu patililer demişim bu hayalimin Nirvanası Işkın Moğol Alçı ama dolaylı yoldan o kadar patiliye ebeveynlik yapmak için bir de bahçemizin olması gerektiğini de not düşüyorum aslında :) 

İlk etap hedefimse Stark'a mama alırken bir pakette arabanın bagajına koymak böylece bir daha hiç keşke yanımızda mama olsaydı demeyeceğiz. Bir yerden başlamak lazım.

Daha iyi bir fotoğrafçı olmak için Youtube'da canon eğitimi veren kanallar, basit photoshop teknikleri eğitimi bulmayı hedefledim. 

Benim Vizyon Panomun hikayesi böyle 2018 için

Daha sonra bir tane de hayatım için yapacağım.


Kazık kadar insanlar olduk, anne baba olduk ne işimiz var hayal panosuyla demeyin sakın. Asıl şimdi hayatın nasıl geçtiğini anlamıyoruz.

Hayatı ıskalama lüksümüzün olmadığı zamanlarda bir ucundan yakalayabiliriz belki ne dersiniz? 

Sevgiler,







Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar