Bebek Bekleyen ya da Lohusa Ebeveynlere İyi Gelecek 10 Kitap











Bir çocuğun bakımını üstlendiğiniz zaman maceralarla dolu bir kapı açıyor aslında hayat bize. Düşe kalka, sora yanıla, hata yapa yapa öğreniyor insan anneliği ve babalığı. İşte bu süreçte bana iyi gelen 6 kitabı ve okumaktan keyif aldığım 4 yazarın henüz okuyamadığım kitaplarının bir listesini derledim. 

Belki bu sürecin daha çok başındayken size de iyi gelir. Belki yeni yıl arifesi birileri size hediye alır ya da belki siz kendinize hediye edersiniz kim bilir.

Umarım benim okuduğum kadar keyif alarak okursunuz.






Annelik Her Zaman Toz Pembe Değil - Elif Doğan




Lohusalığımda okuduğum " Biz de aynı yollardan geçtik ama sizin gibi zorlanmadık" cümlesinin aksine, çok naif, çok iyileştirici bir dille kadınların aynı yollardan geçtiğini ve bir şekilde sağ kalmayı başardığını Elif Doğan'ın kalemiyle ve yaşanmışlıklarıyla tatlandırdığı kitap.

Eğer blogcuannenin blogunu benim gibi uzuuuunnn zamandır takip ediyorsanız zaten yazıların bir çoğu oradan tanıdık gelecektir. Ama eğer yeni anne olduysanız ve blogcuanne ve diğerleri hakkında henüz fikir sahibi değilseniz bu kitap iyi bir referans noktası :)

Blogcuannenin ilk zamanlarda yazdığı yazıların en iyileri ve biraz daha fazlası bu kitapta var.


Mahallenin En Mutlu Bebeği - Harvey Karp



Kolik bebek ne, Bebekler neden ağlar, İlk 3 ay neye ihtiyaç duyar, Ne yaparsak sakinleşir hepsi bu kitapta. Okudum birebir uyguladım ve daha önce de uykuyla ilgili yazılarımda paylaştım. Doğumdan hemen önce ya da doğum sonrası bebeğin uyuduğu ilk 2 haftada okunursa hayat kurtarabilir. 

Defne kolik bir bebekti. Koliğin bir ilacı yok. "40 gün de sürebiliiiiiğğrrr, 3 ay daaaa, 1 yaşında da gıcıbılır..." diye tamamladığını hatırlıyorum cümlesini. 

1 yıl tam 1 yıl sebepsiz yere ağlayan bir bebek.  

Düşünemiyordum bile bir yerden atsam kendimi daha iyiydi neyseki Harvey Karp'ın kitabı tam bu sırada geldi. Önerileri işe yaradı asıl en başta söylemem gerekeni söylememişim :)


Bebeğinize Fransız Kalın - Pamela Druckerman

Bebeğinize Fransız Kalın!
Görsel İnternetten Alıntıdır



İngilizcesini okuduğum, bebek bakımıyla ilgili beni Fransız bebekleri neden Amerikalı bebekler gibi kendini oradan oraya atmaz, alışveriş merkezlerinde çığlık çığlığa ağlamaz, tatil köylerinde Amerikalı bebekler en sağlıksız şekilde beslenirken onlar nasıl tabaklarına dengeli besinler koyar cümleleriyle "AAA Ne kadar da Türk çocuklarına benziyor?" diyerek aldığım ve ben Fransız tarzı ebeveynlik yapacağım diye kendi kendime havalara girdiğim, hakikaten bir çok konuda işime yarayan öneriler içeren kitap.

Unutmamamız gereken tek şey kitaplar sihirli değnek büyü sözcükleri falan vermiyor maalesef. Kendimize uyabilecek yöntemleri yine de biz belirlemeliyiz.




Çocuklu Hayatın İlkeleri - Demet Ilıkkan



Basit dili nokta atış önerileriyle Çocuklu hayatın en başında belki de daha düşünürken alınıp okunması gereken kitaplardan. 

Hatta sadece bebek bekleyen anne ve babaya değil, bu kısımları annemlere de okutmam lazım diye altını çize çize okuduğum kitap. Listenin en başına da alsam olurdu ama ilk 3 kitap lohusalığıma yetiştiği için manevi değeri bende çok yüksek. 



Korkma! İyi Bir Annesin - Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal




Şu an okuyorum. Keşke 22 ay önce yazsaydı. Hem anneliğin dönüm noktalarını tatlı talı anlatmış hem de bilimsel çalışmaları göze sokmadan eklemiş kitabına Akademisyen Anne.
İyi geliyor ama aynı zamanda bilgi veriyor annelere. Yani öz tecrübe ya da kişisel yargılar değil araştırılmış, üzerine iyi çalışılmış resmen Akademisyenliğini o videolarında gördüğünüz tatlılıkta yazı diline dönüştürmüş.



Doğumdan İtibaren Montessori - Paula Polk Lillard&Lynn Lillard Jessen





Montesorri bizim ülkemizde yataklarıyla ünlü ama aslında anneannelerimiz zamanından kalma bir çocuk yetiştirme metodu. Hani şu annelerimiz anlatır, biz çok küçükken de yemek yapardık, dikiş dikerdik falan diye. Tam olarak bu ve bunun gibi şeyler. 

O süslü yataklar çeşit çeşit oyuncaklar değil aslında, Montesorri doğum itibariyle bebeğin kendi kendine öğrenmesinin, keşfetmesinin yolunu açan bir kapı ve bu kitap bunu en sade şekliyle anlatıyor. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu noktadan sonraki kitaplar benim en kısa zamanda kütüphaneme ekleyeceğim, bu sefer kesin aldım dedikçe her niyet ettiğimde girdiğim kitapçıdan ya da internet sitelerinden elim kolum Defne'nin kitapları ile dolu çıktığım bir zamanda olduğum için erteleyip durduğum kitaplar. Bunları da aldıkça üstteki listeye taşıyacağım :)

Görselleri de bu nedenle internetten alıntı.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Emiyor mu? - Hande Birsay



Nam-ı diğer Hıhıeved. Bilmiyorsanız tamam işte bu kitap yazılanlardan anladığım kadarıyla hıhıeved 101 :) ben kendisini neredeyse ilk instagram paylaşımından beri fanatik halde takip ettiğim için şu anda öncelikli olarak diğer kitaplara yönelsem de lohusalığı yaklaşanlara bir hediye alacaksam eğer içine mutlaka bunu da ekliyorum. Ya cidden hediye aldığım birininkini bir çırpıda okuyayım bari :)

Neyse, yoksa siz hala "hıhıeved" diyemeyenlerden misiniz?


Her çocuk üstün yeteneklidir - Dr. Bahar Eriş


Her çocuk üstün yeteneklidir ile ilgili görsel sonucu
Bu kitabı henüz okumadım ama yine de buraya ekledim çünkü dilek listemde yer alıyor. Hem idefixte hem d&r da favori kitabım ama Defne'ye daha yoğun kitap aldığım için buna bir türlü sıra gelmedi bu ara.

Kitapla ilgili okuduğum yazılardan biri de şu şekildeydi:
"Bu kitap sadece çocuğu üstün yetenekli tanısı almış olanlar için değil, çocuğunun yeteneğini ya da kendi yeteneğini en üst düzeye çıkarabilmek isteyen herkes içindir. Bir çocuk çevre, deneyimler ve genlerin etkileşimi sonucunda erken yaşta yaşıtlarından çok ileride, bir diğeri aynı nedenlerle daha geride olabilir. Hangisi daha çok potansiyele sahiptir? Her ikisi de büyümeye devam ediyorken, asıl soru hangisinin daha çok potansiyele sahip olduğu değil, her ikisinin de potansiyelinin nasıl geliştirileceğidir. Üstün yetenek tanısı konsun ya da konmasın her çocuk bunu hak eder. Yapacak tek şey, birini diğerinden daha değerli ya da değersiz görmeden, bütün çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmektir."




Ben Değil Hormonlarım Yaptı - Şebnem Seçkiner


manyak anne ben değil hormonlarım yaptı ile ilgili görsel sonucu


Nam-ı Diğer Manyak Anne en sevdiğim anne profillerinden biri :)

Ben hamileyken ve araştırırken kızı Irmak ilk doğduğu zamanlarda yazdığı bir yazıya denk gelmiştim. Irmak'ı giydirmesi gerekiyor, yıkamış ama body almayı unutunca eşine seslenmiş 2. çekmeceden bana body getirir misin diye. Eşi de bir 5 dakika sonra muhtemelen o arada çocuğu hasta edeceğim korkusuyla bekleyene 50 dakika falan gibi geçen sürede bulamıyorum yanıtını almış. Dolaba gidip 2. çekmeceyi açıp bak bodyler burada dediğinde de orası 3. çekmece yanıtını almış. Benim için bu durumun özeti bir mühendisle evli olmak. Bunun başka bir açıklaması yok. Bizim de buna benzer çok anımız var Emre'yle :) 

O nedenle onların maceralarını kendimize çok yakın buluyorum, samimiyetlerine ise hiç şüphe yok. 

Kendime yılbaşı hediyesi olarak alacağım kitabı en kısa zamanda kitapla ilgili yorumlarımı da ekleyerek yazıyı editlerim merak etmeyin :)




Yavaş Ebeveynlik - Pınar Mermer


yavaş ebeveynlik ile ilgili görsel sonucu


Geçen sene yazılarımı takip edenler en çok şikayet ettiğim konunun hızla akıp giden ve yetişemediğim zaman olduğunu biliyorlar artık. Bu kitap tamamen bununla ilgili. 
Kitabın tanıtımında şu cümleler yazıyor: Hızla akıp giden hayatın sahibi sen misin? Birbirimize yabancılaştık. Aşırı kaygılıyız. Kendimizden de çocuklarımızdan da beklentilerimiz çok yüksek. Çocuklarımızın tatminsizliğinden şikâyet ediyor ne kadar yorgun ve tahammülsüz olduğumuzdan dem vuruyoruz. Peki böyle mi olmalı? Ebeveynlik daha farklı yapılamaz mı?

Pınar Mermer instagramda da nokta atış videolar ve yazılar paylaşıyor. Bu kitap da yeni yılda okuyacağım ilk kitaplardan çünkü henüz hala tam istediğim yavaşlığa ulaşamadım. Bununla ilgili iyi öneriler alacağımı umuyorum. Bunu da okur okumaz editleyip kendi fikirlerimi yazacağım. 










Yorumlar

Popüler Yayınlar