Ebeveynlikte Yeni Dönem-18 Ay ve Sonrası

Merhaba,

Bu zamana kadar hayatın getirdiği zorlukların tamamı bitti. Yeni zorluklar başladı. Ara ara 2 yaş sendromu denilen küçük krizler atlatıyoruz. İşte sokağın ortasında bir anda yerde yatıp sağa sola dönmeler, gitmeyeceğim ben diye tepinmeler, giyinmeyeceğim, soyunmayacağım, banyo yapmayacağım, banyodan çıkmayacağım şeklinde devam eden koca bir liste var.



Olay doğrudan Defne'yle ilgili olduğunda bir şekilde sorun çözülüyor fakat bu dönem aynı zamanda bu yaş grubu için sahiplik ve alan çizme dönemi olduğu için ve dünyanın merkezi de 2 yaş bebesi olduğundan (en azından onlar kendilerini öyle zannediyorlar) olaya ikinci bir bebek dahil olduğunda durum biraz daha kaotik bir hal alıyor.


Hem oyuncakları onunla birlikte her yere gitsin istiyor hem de biri onunla oynamak istediğinde kıyameti koparıyor. 2 yaş! Yapacak bir şey yok aslında. Vermek zorunda da değil ama gel gör ki etrafta bunu anlayabilecek bir yetişkin bulmak oldukça zor olabiliyor.


Bu bir süreç bu bebekler bir sabah uyanıp bir anda ben iyi bir insan olmak için(!) oyuncaklarımı paylaşmalıyım demiyor ki. Zamanla öğreniyorlar. Birlikte oynama dediğimiz şey zaten 4 yaşa doğru iyice gelişmiş oluyor. Şimdilik bu durumu başka birinin alanını ihlal etmediği sürece görmezden gelmeyi tercih ediyoruz Emre'yle.






Mesela evdeyken kendi oyuncaklarını ve eşyalarını alıp getiri "Bu Menim" dediğinde "Evet tatlım o senin" diyoruz ama iş bizim ya da Stark'ın oyuncaklarına geldiğinde ve "Bu Menim" dediğinde "O Stark'ın ve o şu anda bununla oynamanı istemiyor lütfen onu Stark'a ver diyoruz" ilk seferler direndiyse bile tekrar tekrar aynı şeyi söylediğinizde bir süre sonra sınırını anlıyor ve bırakıyor. Burada en önemli kural etraftaki herkesin aynı şekilde davranması.


Bazen diyorum bebekleri bırakıp yetişkinleri eğitmek lazım önce. Hala "Hayır" kelimesinin ne anlama geldiğini, kişisel alan kavramını, başkasının eşyalarını izinsiz almamak gerektiğini öğrenememiş yetişkinler görünce insan çekirdekten yetiştirmenin ne kadar önemli olduğunu daha da iyi anlıyor.


Bu noktada tek korkum var aslında... Dünya bencil, saygısız, riyakar, hak yiyen bir sürü insanla doluyken ona bu en temel birlikte yaşama kurallarını öğreterek hata mı yapıyoruz acaba?!

Şimdi böyle yazınca evde sürekli bir kriz varmış gibi anlaşılmasın :)


Neyseki bütün kaotik durumlar aynı anda gelmiyor da baş edebiliyoruz her gün değişen huylarla işte aşağıda yakın zamanda çözüme kavuşan ya da artık alıştığımız için yönetebildiğimiz 5 konu;










Uyku düzene girdi diyebileceğim kadar uzun süredir sorunsuz geceler geçiriyoruz.
Hatta bazı geceler sorunu olduğundan dolayı uyumadığında eskisi kadar gerilmiyorum.
İlk uyku eğitimi verdikten sonraki zamanlarda bir gece uyumasa başa dönmüşüz hissiyle çok daha kötü zamanlar geçiriyordum. Şimdi uyumadığı zaman biliyorum ki 1-2 gece içinde yine normale döneceğiz.



Yemek elleri artık daha az yemek kokuyor. Yine dikkat çekmek istediği zaman yemeği eliyle yiyor saçına sürüyor falan ama biz bunu anladığımızdan beri hiç tepki vermediğimiz için bu da bir süre içinde tarihe karışacak ve kendi kendine çatal kaşık kullanan bir insan yavrusuna dönecek Defne :)



Banyo saatleri de nispeten daha kolay oldu artık kucakta yıkayamadığımız için bir süredir onu tek başına küvette yıkanmaya alıştırmaya çalışıyorduk. O banyo oyuncakları falan hiçbir işe yaramadı. Çözümü plaj oyuncaklarını küvete koymakta bulduk. Denize gidiyorMUŞ gibi yapmak diye bir oyunumuz var artık. bu sefer de banyodan çıkmak sıkıntı oldu :)





Kreş bu konuda geçtiğimiz 2 ayda düzene koyduğumuz şeylerden biri. Bunu gelen sorulardan da anladığım kadarıyla uzun uzadıya yazmam lazım.


Sadece kreşe alışma sürecini de anlatacağım ayrıca bir yazı yazacağım.








Popüler Yayınlar