18-24 Aylık Bebeklerin Gelişimine Uygun Oyuncaklar
18 aya yaklaşırken ve devamında Defne'de ciddi bir değişim oldu. Ben bu kadar çabuk kendi kendine oynayabileceği zamana geleceğimizi düşünmemiştim.
Defne evde gözümün önünde değilse ve ev sessizse genelde daha önceleri benim için tehlika alarmı demekti ama 17 ay itibariyle bu o kadar da kötü bir şey olmamaya başladı.
Bir yere tırmansa bile (mesela odasındaki sandalyenin üzerine çıkıp masasına tırmanıyor) eskiden daha kontrolsüz yaparken şimdi gayet bir akrobat edasıyla sakin hareketlerle bu işleri yapıp düşmeden çıkıp inebiliyor. Sallanan atına da tırmanıyor oturuyor sallanıyor ve sonra yine ayağa kalkıp iniyor ve bunu da gün içerisinde tekrar tekrar yapıyor. Arada düştüğü de oldu ama hangimiz düşmeden büyüdük ki? Tamam, kabul! Hala korku filmi hissiyatı yaşıyorum ama, dünya oldukça tehlikeli bir yer. Şimdi bu basit işlemi yapmasına bile güvenip izin veremezsem ileride "Anne ben dünyayı gezeceğim" dediğinde prangayla eve bağlamam lazım çocuğu (acaba onların zamanına kadar bir Mars'a gidip geleceğim olur mu bu işler Dilerim olmaz) .
En azından ben böyle düşünüyorum. Sadece o bir birey olmayı öğrenmiyor bizim evin içinde. Biz de onunla birlikte bağımsız birer ebeveyn olmayı öğrenmeye çalışıyoruz aslında.
Neyse bu bağımsızlıkla birlikte evde oyuncakların içinde sanki kemirsin diye koyduğumuz puzzlelar bir anda ilgi alanı oldu.
Daha önce bakıp elleyip bıraktığı bir sürü şey şu an gözdesi. Demek ki daha anca zamanı gelmiş diyorum ben de.
Daha önce bir 12-18 ay hediye listesi yapmıştım. Bunu da 18-24 ay arası çocukların gelişimi için faydalı olan oyuncak listesi olarak düşünebilirsiniz. Tabii ki bunlar da gayet 1 yaş gününde hediye gelip evde gözünün önünde durup zamanla oynayabileceğiniz şeyler olabilir :)
18-24 ay grubu bebekler en iyi kendi kendilerine yapılandırılmamış şekilde oynarken öğreniyorlarmış
Dolayısıyla biz de evi güvenli bir hale getirdiğimizden emin olduktan sonra onu oyuncaklarıyla başbaşa bırakıp ve buarada yapmamız gereken işleri ya da okumak için biriktirdiğimiz kitapları ya da o hep soğuk içtiğimiz kahvenin tadını çıkartıyoruz bu ara ki sonradan "ay annecim git ne olursun kendin oyna kaç yaşına geldin artık" demek zorunda kalmayalım.
Oyuncaklardan Oynanabilen Ev Eşyalarına
Ben Defne'ye oldukça basit bir çay seti almıştım şu büyük zincir marketlerin birinden. Elinden düşmez oldu bu dönem. Küçültülmüş temizlik malzemeleri, alışveriş sepetleri, mutfak setleri bunların hepsi işinize yarayabilir. Hani instastroyde arada Defne'yi toz alırken görüyorsunuz ya, kendime yardımcı aradığım için değil, toz almaktan nefret ettiğim için hiç değil, sırf o öğrensin gelişsin diye veriyorum ben ona şarjlı süpürgeyi, toz bezini falan 😁 Bırakın o eğlensin siz de onun olduğu bölgedeki kitaplık rafların tozunu almaktan kurtulun.
Enstrümanlar
Sadece bu dönem değil müzik her dönemin bir parçası olmalı diye düşünüyorum ben. Bu başlığı muhtemelen her bu tarz yazımda göreceksiniz. O an için size ne uygunsa, isterseniz bir flüt, düdük ya da bir marakas verin eline veya da oyuncak bir org ve onu izleyin. Arada da hepinizin kulak sağlığı için normal bir müzik kanalı açıp biraz müzik dinleyin ve birlikte dans edin.
Yap-Bozlar
İşte en sevdiğim bölüm bu oldu çünkü artık o Defne'nin hiç ilgisini çekmediği için hiç de çekmeyebileceğine dair kendimi hazırlamaya başlamıştım ama akşam üstleri eve geldiğimizde bir ayakkabısı ayağında öbürü çıkartılmış vaziyette gidip kitaplıktan alıp kendi kendine onları doğru noktalara takıp çıkarttığını da gördüm ya artık emin her çocuğun kendi zamanı var ve sadece izlemek ve doğru materyalleri ulaşılabilir tutmak elinin altında yeterli.
Puzzle konusunda dikkat etmemiz gereken tek bir şey var büyük parçalı ayına uygun olanları tercih etmek gerekiyor.
Toplar
Onun önüne kocaman bir pilates topu verin ve bir kedi videosu izler gibi izleyin :D
Hem spor yapmak da zeka gelişimi için çok önemli ve top da bir nevi spor sayılır. Hem kas gelişimi için hem de sadece eğlenmek için top güzel bir araç.
Yıkanabilir Boya Kalemleri ve Kağıt
Bizim hala oral dönem tam olarak bitmedi ama yine de nispeten daha iyi durumda artık.
Ben yine de ona cariocanın bebeklere uygun boya kalemlerinden aldım gönül rahatlığıyla veriyorum kalemi komple mideye indirmeye çalışırsa da elinden alıp anlatıyorum bir noktada "tamam annecim" diyip bırakacağını umuyorum.
Büyük ya da Küçük Bloklar
Geçenlerde bu konuyla ilgili tesadüfen çok güzel bir yazıya denk gelmiştim. Eğitimpedia da yer alan bir araştırma yazısının çevirisiydi. Yazıda beni en çok etkileyen bölüm blogların bugüne kadar hiç eğitici amaçla pazarlanmadığı vurgusunun yapıldığı paragraftı sanırım. Çoğu anne ve baba için sadece yapması zevkli bir şeydi diye de eklemişler. Piyasada eğitici diye belirtilen oyuncakların hiçbiri gerçekten belirgin bir fark yaratmamış.
Çocuklar illaki oynarken öğreniyorlar ama belirgin olarak fark yaratan şey ebeveynleri ile olan iletişim bu noktada.
Hem ona hem kendimize alan açma anlamında onun kendi kendine oynadığı zamanlarda ona izin vermek ve günün belli bölümlerinde 15 dakika bile olsa onun dünyasına dahil olabilmek önemli.
Demek ki olması gereken
Onun gelişimine katkı sağlayacak oyuncağı bulmak
Oyuncakları kendisinin ulaşabileceği şekilde konumlandırmak
ve oturup çocuklarımızla oynamak
Bir de bol bol kitap okuyun hep birlikte
İşte bu dördü dünyayı hepimiz için daha güzel bir hale getirebilir, oyun oynamanın iyileştirici gücü sizinle olsun :)
Sevgiler,
eDde's
eDde's