Emzirmeyle İlgili Doğumdan Önce Aldığım 10 Altın Tavsiye

Hamilelikte yaptığım en doğru şeylerden biri psikolojik olarak kendimi rahatlatma becerimdi.

Desem de inanmayın. 3. ayda kurdeşen döktüm içime attıklarım yüzünden, o ayrı, ama yine de görmezden gelme ve kendimi rahatlatma konusunda nispeten seviye atladığım bir dönemdi.

Kan görmeye dayanamayan ben normal doğum dedim de başka bir şey demedim.
Normal doğum yapmış olanlar bana ölecekmişim gibi baktı, niye olduğunu hiç anlamadım.
Okuduğum bütün pozitif (!) doğum hikayeleri hep mutlu sonla bitiyordu.

Ne vardı en kötü ihtimalle çok korksam epidural isterdim, olurdu biterdi.
Piremsesler gibi yapardım normal doğumumu 😃
Hayaller ve Gerçekler!
Çünkü neydi hayat biz planlar yaparken başımıza gelenlerdi 😊
Doğum hikayemi henüz objektif yazmaya hazır değilim.

Benim için bir travmaydı. Ama yine olsa yine normal doğum yaparım çünkü kavuşmamız aynı hayallerimdeki gibi oldu.
Konu bu değil konu emzirme haftasında olduğumuz için emzirme ile ilgili olan bölümler


Kötü deneyim sahipleri candır


Oturamıyorken ben

Tutuyordum fışkırıyordu
Sağdım sağdım buzluklar taştı
Doğurdum pıt yapıştı corki corki emdi
gibi söylemler çok da gerçekçi öneriler değil (Öneri bile değil hava atıyorlar resmen)

Bunları anlatan kişiler ya yaşadıkları kötü anıları bilinçaltlarının en dip köşelerine sakladı hatırlamıyor ya da "mikemmelim ben" kompleksinden size yaşadığı sorunları anlatmak istemiyordur.

Zorluklar ve kötü deneyimler insana her zaman bir şeyler öğretir. 


Mesela ben size gelip diyorsam ki "ilk 40 gün iyi olsan da, ayıp olur diye düşünme... Bırak evdeki işleri bir zahmet diğerleri yapsın." dediğimde asla ve katta nazardan falan bahsetmiş olmuyorum. Zira ilk 2-3 gün oradan oraya koşturup hem çocuğuma hem ev işlerine yeterin ben kayınvalidemlere ayıp olur onlar da torun sevmek istiyorlar falan diye evin içinde koşturmasaydım, belki de dikişlerimi zorlamayacak ve ilk 1 hafta olan kadar can acısını bile çekmeyecektim.

Bir de böyle olmasa bile evin içinde sonsuza kadar destek olacak birileri olmayacak ve herkes gittikten sonra bu ilk günlerdeki enerjiye insanın deli divane ihtiyacı oluyor.

Kucağınızda yeni bir bebek, ne olduğunu anlamadığınız mükemmel bir his, tamamen yabancısı olduğunuz memeleriniz ve siz ayrı bir hikayenin baş rolü oldunuz artık. Muhteşem olacak ama hiç kolay olmayacak ve her ikisi de aynı anda olacak.

Akasya Ana'nın bu konuyla ilgili çok tatlı bir videosu var. İlk izlediğimde "tamam işte ya aynı bu ben." demiştim. İşte hep o "biziz oradaki" hissiyatı, ha bir eksik ha bir fazla.

Bebeğini ne kadar kolay emzirdiğini söyleyenlerden değil kötü olaylar yaşayanlardan öneri alın. Onların tavsiyeleri hayat kurtarır.



Emzirme Politikaları Kalp❤ Biz


Emzirme politikası olan hastaneler hemşirelerine bu konuda ciddi eğitimler verdiyor. Özel hastanelerin bazıları gerçek anlamda birer doğum hastanesine dönüşüyor. Devlette de ciddi tecrübeli ve destek olan hemşireler bulabiliyorsunuz.

Doğum için hazırlanırken doktorla bu konunun detayına girip doğum sonrası bu konuda tecrübeli hemşirelerden destek alınıp alınmayacağını sormak faydalı olabilir.


Bir de hastanelerde dönem dönem emzirme, anne ve bebek beslenmesiyle ilgili seminerler oluyor.

Denk geldiğinizde kaçırmayın derim.

Emzirme Kıyafetleri



Emzirme sütyenleri gerçekten çok işe yarıyor. Ben kullanmadım ama emzirme bodyleri daha da güzelmiş. Onun haricinde yakası açılan kıyafetler işe yarıyor. İlla tişört giyeceğim ben dediğiniz noktada içinize bir body giymek dışarda olduğunuz zamanlarda baya hayat kurtarıyor.

Ben emzirme önlüğü kullanmadım hiç. Bir şal atıveriyordum omzuma ama kullanıp çok memnun kalanlar olduğunu da biliyorum.

Emzirme Yastığı



Bak bunun hakkını ne kadar konuşsam ödeyemem. İlk günler ne delilikse kullanmamıştım. Hatta ben almamıştım bana birinden hediye geldi. O kendisininkini özel diktirmiş Ebebektekilerden falan farklıydı bizimki ama gerçekten o elimi kolumu nereye dayacağım hissine kesin kesin çözüm. Bir de bebek de rahat ediyor. Uzun süren emzirme seansları da nispeten işkence olmaktan çıkıyor.


Emzirme Koltuğu



İlla gidip sallanan emzirme koltuğu falan almaktan bahsetmiyorum. Evinizde olan tekli kanepelerden birini salona birini de bebeği genelde akşamları nerede emzirecekseniz oraya yerleştirseniz yeter.

Yatakta emziririm ben demeyin. Çok riskli. Ani Bebek Ölümü Sendromunun nedenlerinden biri de yatarak emzirme. Onun yerine koltukta otururken ayaklarını uzatabileceğiniz rahat ek bir şey olsa ayağınızın ucunda yeterli.


SU=SÜT




Emzireceğiniz her yere 1'er litre cam şişe su bırakın.

Emzirmek insanı kurutuyor. Bir anda böyle diliniz, damağınız, dudağınız kupkuru oluyor sanki. Zaten içtiğiniz her bardak su, bebeğinize süt olacağından suyu asla atlamayın

Evicap Kapsül / Lansinoh Meme Kremi



Hamileliğin son çeyreğinde memede kabuklanma başlayabiliyor ve biraz rahatsız ediyor insanı.
Bu doğumun yaklaştığı ve vücudun bebeği beslemek için yavaş yavaş hazırlandığı anlamına geliyormuş. Ben bunu doktoruma söylediğimde bana "E vitamini" kapsülleri kullanmamı önerdi.

Bu kapsülleri patlatıp her gün 1 kere kabuklanan bölgeye sürmeniz hem o kabuklanmayı durduruyor hem de doğum sonrası oluşabilecek emzirme yaralarını en aza indiriyor. Ben doğum sonrası sadece en küçük boy lansinoh almıştım onu bile bitiremedim. İlk bir kaç gün biraz acı çekmenin dışında ne bir yara ne bir çatlak hiçbir sorun yaşamadım. Dolayısıyla Hem Evicap hem de Lansinoh candır der bu konuyu da kapatırım.

Yine de her ikisi için de doktorunuza danışmayı unutmayın.

Süt Pompaları Elimiz Kolumuz



"Çalışmıyorum zaten, evde oturup bebeğimi besleyeceğim ne gerek var?" demeyin. Öyle bile olsa ilk zamanlar bebeğin emme miktarı artana kadar onun bitirebileceğinden fazla sütünüz olacak (🙏). Dolayısıyla bu dönemde sağdığınız her süt önümüzdeki dönemlerde, hasta olmanız ve antibiyotik kullanmanız gerektiğinde ya da işe geri döndüğünüzde, ya da her hangi bir sebeple sütünüzün az geldiği dönemlerde bebeğinizi beslemek için ilk yardımcınız olacak.

Ayrıca vücudun süt üretebilmesi için memelerin boş olması gerekiyor. Yani sağdığınız her süt beyninize süt üretme sinyali gönderecek.

Ben neredeyse her emzirme seansından sonra bir kez de sağıyordum (ilk 40 gün). Bazen 30 bazen 40 ml bazen 200 ml değişiyor ama emin olun mutlaka zamanı geliyor. En kötü ihtimalle yolculuk yapmanız gerektiğinde yolda onu kucağınıza almadan biberon ile besleyebiliyorsunuz.

Stres yapmayın gecenin bir yarısı elinizde biberonu düşürüp süt yerlere döküldü diye salya sümük ağlamayın ya da ağlayın. Tüm suç hormonlarda. Ama kendinizi fazla yıpratmayın. Kendinize iyi davranın.

Üzgünüm ama çoooookkk uzun bir süre kimsenin gözü sizi görmeyecek

Göğüs Pedleri/Kalkanları



İlk zamanlar meme uçları yara olabiliyor ya da hassaslaşabiliyor. Bu dönemde ben Göğüs kalkanı kullandım. Philips Aventten başka bir seçenek yoktu diye hatırlıyorum ve yalan yok gerçekten memnun kaldım. Daha sonra zamanla pedlere geçiş yaptım.





Bunlar niye lazım hemen söyleyeyim ben de ilk yaşadığımda şok olmuştum çünkü,
bebekler ağladığında memelerinizden süt akıyor gençler. Çok korkunç, çok büyüleyici ama yine diyorum çok korkunç bir şey. Hele sütyen giymeyi sevmiyorsanız ve eve girdiğinizde ilk yaptığınız şey ondan kurtulmaksa daha da korkunç oluyor durum.



Emzirme Danışmanları / ASM Hemşireleri




Diyelim ki zorlanıyorsunuz ve vazgeçmek üzeresiniz. Bilin ki yalnız değilsiniz. Birileri sizinle aynı anda başka başka evlerde, başka başka odalarda, ortamlarda aynı hisleri yaşıyor.

Yardım isteyin, emzirme danışmanları ya da en yakın Aile Sağlığı Merkezi hemşirelerinden destek alabilirsiniz.

Yine de olmuyorsa olmuyordur. Kendinize yüklenmeyin, kötü davranmayın. Anne sütüne çok yakın değerlerde hazır mamalar var. Deneyebileceğiniz her yolu denedikten sonra durumu kabullenip mama vermekte çocuğunuz için doğru olan eylemdir. Anne sütü reklamlarına, milletin baskısına takılmadan çocuğunuza ilginizi, sevginizi gösterin. Bebekler mamayla da gayet tostoparlak büyüyorlar. Anne sütü alan çocuklar genelde dışarıdan bakıldığında zayıf gözüküyorlar :)


Sevgiler,

eDde's


Not: Son olarak da burada olmayan bir kaç bilgi daha 3-4 aylıkken ya da tekrar regli olmanıza yakın bir dönem sütünüz azalabilir panik olmayın. Bu dönemde sadece Humana Still Tea gibi emziren anne çayları işe yarıyor. Hurma, kaju (ki ben sevmezdim) bu emzirme yolculuğunda ilk kez tatlarına baktım gerçekten işe yarıyor. Bir de çok abartmamak kaydıyla yeşillikler(yeşillikler aynı zamanda vücuttan su da attıkları için abartmamak kaydıyla.)
Strese girmeyin gece uyanmalarda kimseyi öldürmezseniz kendinizi takdir edin.
Bu günler hiç anlamadığınız kadar hızlı geçecek unutmayın.



Popüler Yayınlar