Tuvalet Eğitimine Giriş - 101 Potty Train



Neden bana kimse gece ve gündüz eğitimini ayrı ayrı verebileceğimi söylemedi?? 

Defne bir kaç ay önce tuvaletini söylemeye başladı. 

Ben bu konuya hiç hazır değildim. 

Saklanıyordu, utanıp sıkılıyordu, altını değiştirmek giderek daha da zor bir hal aldı.

Ama ben hala bu konuya hazır değildim. 

Yine de kendim bu konuya alışayım diye bir klozet adaptörü aldım. 
Çok yanlış yaptım. Çünkü Defne 1-2 kez oturdu ama hiç hoşlanmadı ve sonra oturmak istemedi. 

Hiç hazır değildim de öylece de konuyu bırakamıyordum. Ikea'dan Defne'nin karyolasını sipariş verirken 2 tane de lazımlık siparişi verdim. Bu arada da ara ara babycenter'dan gelen yazılara göz ucuyla bakıyordum.

BEBEĞİNİZİN TUVALETE HAZIR OLDUĞUNUN İŞARETLERİ

BEBEĞİNİZİN TUVALETE HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

3 GÜNDE BEZDEN KURTULMANIN YÖNTEMLERİ!

Gibi türlü türlü başlıklar beni iyice strese soktu sanırım. 

Gece uyanmaları, gündüz gezmeleri... Bez altındayken çok kolay değiştiriyorsun ve yenisini takıyorsun bitti gitti. Bez olmayınca nasıl olacak?

Bu arada Defne gece hiç kaka yapmıyordu. Gündüz de belli bir rutini var denebilecek durumdaydı artık. 

Ara ara çok da bunaltmadan lazımlıklarını alıp ortaya koyuyordum. Bazen bebeğini oturtuyorduk. Arada tuvaletteyken bak sifonu çekip çişleri kakaları gönderiyoruz diye ona gösteriyordum. 2 tane tuvalet kitabı aldık. Bazen lazımlığa oturup tuvalet kitaplarını okuyordu. 

Ben hala araştırmaya devam ediyordum.

Tuvalet eğitimine hazır olduğunu anlamanın işaretleri nelerdi?


  • Bağımsız bir şekilde kendi kendine yürüyorsa
  • Gündüz uykularından kuru bezle kalkıyorsa ?¿
  • Bağırsak hareketleri düzenli ve rutini varsa
  • Tek bir pozisyonda beş dakika ve daha uzun oturabiliyorsa 
  • Pantolon/etek gibi kıyafetlerini kendisi indirip kaldırıyorsa 
  • Bezleri kirlendiğinde rahatsız oluyorsa ?¿
  • Sizinle tuvalete gitmek ve seyretmek istiyorsa 
  • "Ben yapıcam" cümlesini daha sık kullanıyorsa 
  • ¨Şu oyuncağı getir¨ dediğinizde verdiğiniz talimatları yerine getiriyorsa 
  • Çiş ve kaka kelimelerini kullanıyorsa 
Defne bunların büyük çoğunluğunu bir süredir yapıyor ama ben hep sabahları kuru kalkmasını bekliyordum.

Bir yerde eskaza sabah çıkartıyorsanız gece de artık takmamalısınız kafasını karıştırmamak için diye bir şey okumuştum. Ama tabii ki çocuktan çocuğa zamandan zamana değişen şeyler bunlar. 

Kimi uzman diyor ki çocuğu asla tuvalete tutmayın, kimi diyor ki eskiden hep böyle yapılırmış şimdi de buna "Tuvalet İletişimi" diyoruz da falan da filan da derken yine bir stres ve kafa karışıklığı senaryosu oluyor işte.


Ben yine bu konuda da okuduklarımı da birleştirip Defne'ye ve kendimize bakmak istedim. 

Biz ne istiyoruz. Ben zaten bu konuda çok tedirginim. Kendi sebeplerim de var. 

Çocukken okulda tuvaletimi yapmak istemediğim için hep apartmanın kapısında sıkışır tam kapının önüne geldiğimde de amaaannn der kapının önüne bırakırdım. Annem ne yapardı, kızar mıydı hiç hatırlamıyorum. 

Bunun sebebi erken tuvalet eğitimi olabilir de olmayabilir de. 

Annem çok komik bir şey anlatır hep tuvalet eğitimi ile ilgili (anne yargılamıyorum hala aşırı komik ve pratik zekalı buluyorum bu çözümü) 

Gündüzleri sorun yaşamasam da çok uzun bir süre gece ıslatmaya devam etmişim yatağımı. Hangimiz ıslatmadık ki? 

Annem bir gün mutfakta tavuk tütsülerken mutfağa giriyorum ve anneme ne yapıyorsun diye soruyorum. Yaş herhalde 2 civarı. Annem cevap veriyor. 
Dün gece yatağa çişini yapmış ceza veriyorum 😆 
Zaman zaman anneme canisin resmen bütün psikolojimi alt üst etmişsin tüm tuvalet sorunlarımın sebebi sensin diyip anneliğin onda dokuzu vicdan yapmaktır teorisini 30 yaşında koca bebekli bir kadın olarak devam ettirsem de yine de oldukça komik buluyorum

Neticede beni dövmemiş, kızmamış, bağırmamış.

Neyse bu zamanın aklı ile o zamanı eleştirmek ya da yargılamak bana düşmez ben çocuğuma ve kendi anneliğime geri dönüyorum.

Defne'lerin kreşindeki öğretmenleri ve sevgili pedagoğumuzu da işte bu nedenlerle sıkıştırıp duruyorum "Doğru zaman mı? Ama ben hazır değilim" cümlelerini son bir kaç aydır benden duyuyorlar. 

Şu an hazırım. 2 yaşını da doldurdu ama hala sabahları kuru bez ile uyanmıyor. Ama zaten gece de uyandığımız için amaaannn diyorum madem uykusuz haldeyiz bu da aradan çıksın. 

Tuvalet eğitimine başlamadan önce hazırlık yapmam gerektiğini de fark ettim.
Aşağıdaki alışveriş listesi de belki işinize yarar :)
  1. Lazımlık (Ben 2 tane aldım birine Defne'yi oturtup öbürüne bebeklerini oturtabilmek için) 
  2. Tuvalet Adaptörü
  3. Tuvalet eğitimi için çocuklara kitap (bir işe yaradığını düşünmüyorum ama Defne tuvalet kitabımı getir falan diyor belki de yarıyordur)
  4. Bolca Külot
  5. Kullan at alt değiştirme örtüsü ya da sızdırmaz yatak koruyu ped
  6. Ruhen hazır ebeveynler
  7. Fiziksel olarak hazır bebek
  8. İsterseniz ellerini yıkayabilmesi için bir tabure 

 Bonus başlığımı da buraya yazmadan geçmeyeceğim - Size bu süreçte sonuna kadar destek olacak bir öğretmen (buraya dans eden kadın emojisi koydum sayın)

Okuduğum blogların çoğunda ve tabii ki instagram annelerinde de hep bu süreç evde. Yani çoğunlukla anneler evde, o çocuk bu süreci atlatana kadar evde kalıp kalmamak kendi seçenekleri ve dışarı çıkmak zorunda değiller.

Biz de ise ben 7/24 çalışan bir anne olmanın dışında mesaili, tam zamanlı, kadrolu, bordrolu bir çalışanım. Dolayısıyla bu eğitim sürecinin bir kısmında kreşteki öğretmenleri ile sorumluluk paylaşacağız. 

Yok canııımm mutluluktan ağlar mıyım hiç? 

Neyse kendimi de zaten tuvalet eğitimi konusunda çok becerikli bir anne olarak hayal etmediğimden bu süreçte her türlü yardıma, psikolojik ve fizyolojik desteğe de açıkken Defne'nin öğretmeninin de bizce Defne hazır hadi başlayalım demesiyle ilk etapta bir korkup kaçma isteğim olsa da kalkıp bu yardım elini tutmaya karar verdim. 

İnsanın bazı konularda tam destek alması ve birinin hadi bunu birlikte yapabiliriz demesi nasıl iyi geliyor anlatamam. 

Yaklaşımım net! Gündüzü kreşe devredip geceyi de evde Emre ile biraz paslaşarak tamamen bu konuyu da kapatacağız. (Amin!)

Zaten Stark depresyonda olduğu için sürekli çiş, kaka yapıyor bu ara. Annem, Anneannem, Teyzem ve Kardeşim  10 gün biz de kalıp bir anda hep birlikte gidince çocuğum dayanamadı evde tek kalmaya.  Defne de sürekli soruyor anne Stark neden eve kaka yaptı? Anne Stark'ın tuvaleti nerede? falan diye. Neyse Stark'a çiş kaka için kızmıyorsam bence Defne'ye hiç kızmayabilirim.
Hatta şu an baştaki cümleye geri dönüyorum. Diyelim ki olmadı Defne geceleri sürekli altına kaçırmaya devam ediyor ve gündüz hazır fakat gece hazır değil o zaman da işte bu okuduğum yazılardan birinde diyor ki " Bazı çocuklar 3-4 yaşından önce gece tuvalet eğitimi konusunda zorlanabilirler. Gündüz eğitimini tamamlayıp gece eğitimini de gündüz bezleri kuru uyanmaya başladığında verebilirsiniz."  Neyse daha şimdiden ya başarısız olursak demiyoruz. 


Belki Defne bu işi de sorunsuzca çözer kapatır, ben de aylardır stres yaptığımla kalırım.

Bu konuyu kapattığımızda neler işe yaradı neler yaramadı ve kreşte neler oldu onu da yazacağım.

Bir de bu konunun bonusu Defne'nin kankası da aynı anda tuvalet eğitimine başlıyormuş. Buraya dans eden ve parende atan kadın emojisi gelebilir.


Siz de bu süreçte "başarabilirsiniz", "Biz de bu işten çok korkuyoruz hadi biz de başlayalım sizinle bir cesaret" demek ya da siz bu konuyu hallettiyseniz uygulayıp sihirli değnek niteliğinde önerileriniz var instagramdan ya da buradan yazabilirsiniz.

Bu konuda tek tırsan ben miyim buarada? 

Devamı gelecek...



Yorumlar

  1. Yaa çok şaşırıyorum şu anda. Hiç ummazdım bundan korkacağını <3 Dur bi sakin ol, destanlar yazmışsın, her cümlenden imdaat sesleri duyuluyor. Ben çok çocuklu ortamda teyze gibiyim bak hemen söylüyorum: 2 yaş şahane de olabilir baya 3-3,5lara da kalabilir. Biliyorsun zaten. Nolur sıkma kendini ya. Ben olsam Stark'ı dert ederdim daha çok. Şu an Diren'in öyle yaptığını düşünemiyorum. Evi terkederim, net. Hamileliğimi engelli köpeğimizle geçirdim. Ben kusuyordum o işiyordu. Akşam Çağdaş çamaşır suyuyla viledayla geziyordu evde, anılarım canlandı dur. =)) Ha bir de ilave. İnsa ayağı yere bassın istermiş hatta biraz da yüksek olacakmış ki karna baskı yapsın. Tuvalet adaptörüne ek bir ara tabure şart. Lavabo için olan olabilir ya da üstüne ek yapabilirsiniz. Haydi çöz de kurtul bakalım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan başına gelene kadar evi terk edeceğini ya da kaçabileceğini sanıyor başına gelince de tüm korkularıyla yüzleşip bir çözüm buluyor işte :)

      Tamamlanana kadar korkmaya devam edeceğim sonrasında "Çok kolay oldu boşuna korkmuşum" derim diye umuyorum :):)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar