Bebekler Havuza Girebilir mi?



Bu konuda da oldukça farklı fikir ve uygulama var etrafta.

Defne ilk geçen yıl denizle tanıştığında 4 aylıktı. 4 aylık olmasının sebebi bizim anca tatile çıkmamızdı ve denizin o zamanlarda ısınmasıydı :) Eğer Defne 40'ını Haziran ayı içerisinde doldurmuş olsaydı 2 aylık tanışırdı bence :)

Bazı kaynaklarda bebeklerin 6 aydan önce deniz ya da havuza girmesinin önerilmediği, bebekler çok küçük olduğu için mikroba bünyelerinin daha açık olduğu yazıyor.

Mide bağırsak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar, kulak, göz, cilt enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları havuz gibi ortak kullanım alanlarından kapabilecekleri hastalıkların bazıları.

Biz ebeveyn olarak en başında Defne'yi mikroplardan korumak yerine olabildiğince serbest bırakarak yetiştirmeye karar vermiştik. Evde köpeğimiz de olduğu için kimyasal temizleyicilerden, sirkeli suyla yeri silme olayına çok önce başlamıştık zaten. (Kimyasallar mikroplardan çok daha zararlı) Defne emeklemeye de başlayınca asgari düzeyde evi temiz tutmaya özen gösterdik ama onu kısıtlamadık.
Anne sütü aldığı dönem bebeklerin bağışıklık sisteminin en yüksek olduğu dönem. Bu dönemde ne kadar çok bakteri, mikrop vs. ile tanışıklık sağlarsa bağışıklık sistemi de o kadar güçleniyor.




Bu mantık doğrultusunda Defne'yi gönül rahatlığıyla 4 aylık olduğundan beri denize sokuyoruz. Denizin mümkün mertebe sakin ve ıssız olduğu yerleri tercih ediyoruz. Denizin üstünün temiz ve berrak olmadığı günlerde denize sokmuyoruz. Bir de ağzı burnu denizin içine girmesin diye titizlenip, her denize girdikten sonra da yıkayınca zaten bu enfeksiyon risklerinin bir çoğunu devre dışı bırakmış oluyoruz. Mikroplardan bir şekilde bebeğimizi korumak mümkün. Ama kimyasallar için aynı durum geçerli değil.

Gel gelelim konumuz havuz. Geçen sene oturduğumuz sitenin kendi havuzu vardı bu yüzden de heyecanlı ebeveynler olarak şu bebeklere özel yüzme derslerine falan bakıyorduk. Tabi taze ebeveynler öyle kendi heyecanlarına kapılıp kendi kendilerine böyle kararlar veremeyecekleri için bu konuyu doktorumuza sorduk. bu yukarıda saydığım mikrop konusundan çok daha farklı bir neden koydu önümüze.

Havuzların hijyeni için kullandıkları kimyasallar ve fazla miktarda kullanılan klor bile, bebekler çok savunmasız oldukları için zarar verir dedi. 

Biz de bu bilgilerden sonra gerekli önlemleri alıp denize girdik ama Defne'yi hiç havuza sokmadık henüz. 

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Şu yeni moda boyundan simitler, bebekler için olan yüzme sınıfları ve trendler bebeğin havuza girebileceği yönünde ama doktorlar farklı risklerden bahsediyor.

Risk almaya değer mi?



Sevgiler,

eDde's

Popüler Yayınlar