Doğumdan Önce Mutlaka Okumanız Gereken 10 Süper Tavsiye






Doğuma yakın acaip bir telaşa kapılmıştım. 8. aya kadar şu an kolu oluştu, göz kırptı nanik yaptı, şu meyve kadar falan diye takip ederken iyiydi de iş doğumun gerçekten yakına gelmesiyle "E ne yapacağım şimdi ben" hissi de birlikte gelip yerleşmişti bünyeye.


Hele bir de doğum iznine ayrıldıktan sonra evde doğum başlasın diye bir amuda kalkmadığım kalmamıştı evde. Yok yok itiraf ediyorum amuda kalkmak kim ben kim koltuğa bile oturmuyordum adeta düşüyordum artık. Hatta düştüğüm yerden de kalkamıyordum.


İşte siz de böyle bir haldeyseniz bu yazıya hoş geldiniz 😃


Nispeten şanslı bir hamilelik geçirdiğimi düşünüyorum. Hem yakınımda bilgisine ve ilgisine çok güvendiğim yakın arkadaşlarım vardı hem de çok tecrübeli ve hakikaten doğru zamanda doğru bilgiyi veren, gereksiz yere kaygılandırmayan ve fazla fazla bilgiye boğmadan yeterli bilgi paylaşan bir doktorum :)


Hal böyle olunca hamilelik kaygılı bir süreç benden sonra bu süreci yaşayan herkesin de hayatı kolaylaşmalı diye düşündüm.


Bunlar benim hamilelik sonrası ilk dönemimde ki sorunları bir nebze azaltan bilgiler


Dilerim hepsi sizin de işinize yarar

E Vitamini Gücü

Hamileliğin son çeyreğinde memede kabuklanma başlayabiliyor ve biraz rahatsız ediyor insanı.
Bu doğumun yaklaştığı ve vücudun bebeği beslemek için yavaş yavaş hazırlandığı anlamına geliyormuş. Ben bunu doktoruma söylediğimde bana "E vitamini" kapsülleri kullanmamı önerdi.

Bu kapsülleri patlatıp her gün 1 kere kabuklanan bölgeye sürmeniz hem o kabuklanmayı durduruyor hem de doğum sonrası oluşabilecek emzirme yaralarını en aza indiriyor. Ben doğum sonrası sadece en küçük boy lansinoh almıştım onu bile bitiremedim. İlk bir kaç gün biraz acı çekmenin dışında ne bir yara ne bir çatlak hiç bir sorun yaşamadım 

Doğru Emzirme

Doğum yapacağınız hastaneyi seçerken imkanlarınız dahilinde seçiminizi yapıyorsunuz doğru. Peki imkanlarınızın yettiği aralıktaki hastaneleri neye göre seçiyorsunuz?

Biraz bilgi sahibi olmakta fayda var. 

Hastanenin doğuma uygun olması için bir kaç önemli konu var ki bunlardan ikisi;

  • Yeni doğan ekipmanları iyi mi? 
  • Bir emzirme politikası var mı?

Emzirme konusuna sahip çıkan hastanelere girdiğinizde zaten afişlere biraz bakarsanız anlıyorsunuz.
"Bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü alması gerektiğini biliyor musunuz?" sorusuyla başlayan ve emzirme ile ilgili görseller ve başka yazılarla devam eden afişler olur hastanelerde. Bir de hemşire konusu, isterseniz önceden tanışın isterseniz doğum başladıktan sonra, bu süreçte hemşirenin çok önemli olduğunu unutmayın. Hemşirenize emzirmeyle ilgili sorular sorabilirsiniz. Verdiği yanıtlar sizi rahatlatıp tatmin ettiyse ne ala, bebeğiniz ve siz ilk saatlerinizde doğru kişilerle ve güvende olacaksınız demektir. Eğer sorularınızı geçiştiriyorsa "sen şimdi bunu boşver başka ...", ya da sizi rahatsız edip, güvensiz hissettiriyorsa başkasının sizinle ilgilenmesini doktorunuzdan rica edebilirsiniz.

Doğum Sonrası Hastanede 2 Gün Kalmak 

Bu bir arkadaşımın önerisiydi ve bence en iyi önerilerden biri buydu.

İkinci gün işte şöyle hallere girebiliyorsunuz hastanedeyseniz eğer.


Doğum yapmak ve bebeğinizle kavuşmak dünyanın en mutluluk veren olayı, aynı zamanda doğum yapan için aynı şekilde en yorucu olayı da.


Kendinizi bir an için iyi hissediyor olabilirsiniz ama akşam yorgunluğunuz ağrılarınız başladığında hastanedeki hemşireleri evinizin içine toplamak isteyebilirsiniz.


Evdeki kalabalık, pişen yemek kokuları, kargaşa ve karmaşa ve hayatın normal akışı daha yeni anne olmuş sizi fazlasıyla yoracak. Dolayısıyla eğer doktorunuz da izin verirse 2 gece hastanede kalmak size biraz doping etkisi yaratabilir. Bırakın hemşireler gelip 2-3 saatte 1 sizi kontrol etsin. Ziyaretçilerinizin bir çoğu sizi hastanede ziyaret etsin. Herkesin bebeği mıncıklamak istemesine hemşireler sizin yerinize kızsın. Bir de yorgun olduğunuzda hemşireler odadaki herkesi kovalasın 😉

Ayrıca zaten gideceğiniz yer eninde sonunda eviniz. 2 gün olduğunuz yerde ayaklarınızı uzatıp her şeyin yolunda gittiğine şükredip hastane ortamındaki güven hissine sırtınızı yaslayıp uyuyabilirsiniz.

Su = Süt

İlk günler emzirirken mutlaka ama mutlaka 2 1 ltlik cam şişe su ya da siz su diye bağırdığınızda size su getirecek anneniz varsa bir de gelirken yanında Hurma, Anne çayı falan getiriyorsa ya da lohusa şerbeti tabii ki suyu mutfakta unutmuş olmanızın hiçbir önemi kalmaz. Ama herkes gidip evde bebeğinizle tek başınıza kaldığınızda o şişeleri unutmasanız iyi olur.

Çünkü Emzirmek insanı resmen kurutuyor.


Ve sütünüzü arttıracak en önemli şey SU 

bol bol su için o bol şekerli şeylerden olabildiğince uzak durun yoksa benim gibi emzirirken verdiğiniz kiloların çoğunu o tatlılar yüzünden geri alırsınız :)


Süt Sağmak ve Saklamak

Size hamileliğinizin son döneminde biri "Ne biliyorsun belki sütün gelmeyecek" derse derin bir nefes alıp onu olduğu yerde bırakıp uzaklaşın :)

Kalsın olduğu yerde. Sizin yine ilk zamanlar en çok ihtiyacınız olan şey bebeğinizi emzireceğinize olan inancınız ve bebeğiniz ve süt sağma makineleri.


Çeşit çeşit makine var. Ben Manuel bir makine almıştım. Çok uzun süre benim işimi gördü.


Eğer sütünüz az ya da bebeğiniz memeyi reddediyorsa ve sadece sağarak süt vermek zorundaysanız hastane tipi süt sağma makinelerinden kiralamanız daha sağlık olabilir ama eğer her şey yolundaysa ve sadece fazla sütü sağıp buzluğa atacaksanız o zaman manuel bir makine yeterli olacaktır ilk zamanlar.


Eğer bebeğiniz 1 yaşını doldurmadan işe geri dönmeniz gerekiyorsa, elektrikli bir sağma makinesi hayatınızı daha çok kolaylaştıracaktır.


Ben ilk 8 ay manuel Mamajoo marka pompa kullandım ve çok memnundum daha sonra bir arkadaşım bana kendi elektrikli Philips Avent pompasını verdi ve iş yerinde onu kullanmaya devam ettim o da kullanışlıydı. Sadece Philips Avent biraz fazla titriyor ve tabii ki çıkarttığı ses baya yüksek.

Bebeğin yanında sütünüzü sağacağınız zaman en sessiz sakin olanlar yine manueller benden söylemesi. Sanki elektrikli olmazsa olmaz gibi bir algı yaratılıyor da öyle bir dünya yok.

Denemediğim diğer makineler hakkında bilgi vermek istemiyorum ama eğer sizin kullandığınız markalarla ilgili yaşadığınız şikayetler varsa bana mail yazarsanız bir yazı da şikayetlerle ilgili oluştururum biz yandık başkaları yanmasın demiş oluruz.


4-7-8 Nefes Tekniği

Bu yazıyı okuyup nefes teknikleri, meditasyon ya da Yoga yapanların bildiği eminim daha başka güzel bir sürü nefes tekniği vardır.

Ben bunların hiçbirini yapmadığım için bildiğim ve tesadüfen öğrendiğim, hayatımda gerildiğim, uyuyamadığım, hıçkırdığım, az da olsa yürüyüş yaptığım zamanların hepsinde işime yaradı.


4 saniyede burnunuzdan diyafram nefesi alın ve önce karnınız şişecek yani, içinizde nefesinizi tutarken 7 ye kadar sayın ve 8 saniyede bırakın. Doğum başladıktan sonra tüm sancıları bununla atlattım. Ağrılara dayanamadığım noktada da zaten maksimum 30 dakika gibi bir sürede doğum oldu bitti. O kısım biraz bulanık.

Doğum Öncesi İzin Kullanımı

Doğum iznim 32. haftada 37. haftaya kadar çalışmak niyetiyle çalışabilir raporu almıştım ama aldığım fazla fazla kilolar ve sürekli ayaklarımın ellerimin şişmesi ve sancı sandığım kramplar nedeniyle 35. hafta ani bir kararla doğum iznine ayrıldım. Ve sonra ilk bir hafta söylendim. "Boşuna çıktım bu izne ne yapacağım ben kaç gün evde. Doğum iznini sonunda kullansaydım keşke" falan filan söylene söylene geçti. 

2. haftasında kendimi bir şeylerle oyalamaya başladım. Defne'ye bir dönence yaptım keçeden. Kitap okudum, dizi izledim, yürüyüş yaptım, hayatımda geçirdiğim en hiç bir işimin olmadığı dönemdi.


3. hafta bir uyanış yaşadım. Defne doğacak sonra bir daha o bu evden üniversiteye gidene kadar bir daha hiç böyle bir boş anım kalmayacak belki de dedim kendi kendime. Düşünsenize hayatınızın kendi kendinize her şeye rağmen kaldığınız son dönemi. 


Sonra o son 3 hafta nispeten daha az söylenerek geçti. Ve şimdi "İYİ Kİ!" diyorum.

Göğüs Pedleri/Kalkanları

Niye kimse bebekler ağladığında emzirebilen insanların göğüslerinden süt aktığını söylemedi bilmiyorum ama neyseki yabancı bir blogda gezinirken bir annenin başına böyle bir şey geldiğini onun da bunu böyle öğrendiğini ve çok şaşırdığını okumuştum.

Eskiden bir dil bir insanmış şimdi dil bilince bütün dünya oluyorsunuz internet sayesinde.


Bu nedenle göğüs pedleri candır. Islak pijama ile gecenin bir yarısı sürekli üst değiştirmek çok gıcık bir şey. Lütfen Göğüs Pedlerinizi bolca alın. 


Kalkanları ben ilk zamanlar kullandım ama asla içindeki sütü doğru zamanda buzdolabında biriktirip de buzluğa atamadım. O yüzden benim için yumuşak pedler daha iyiydi.

Yorgan ve Yastık Yasak

Ikea'dan yorgan ve yastık aldığımızda üzerindeki 1+ uyarı işareti dikkatimizi çekmişti.

Çünkü o ana kadar hiçbir mağazada bebek battaniyelerinde ya da yorganlarda öyle bir ibare görmemiştik. Biz de sorduk. Görevli bütün yastık yorgan gibi eşyaların 1 hatta 2 yaşına kadar kullanılmamasını öneriyoruz dedi.

Ben de bunun üzerine biraz blog karıştırdım ve yastık, yorgan kullanımının Amerika'da SIDS(Ani Bebek Ölümü Sendromu) sebebi olarak düşünüldüğünü bu nedenle en az 1 yaşına kadar bebeğin yatağında yastık yorgan gibi bebeğin dönmesi halinde boğulabileceği hiçbir eşyanın kullanılmaması gerektiğini okudum.

Biz Defne'ye yastık kullanmaya henüz başladık. Yorgan hala kullanmıyoruz zaten Defne sıcak sevmiyor. İnce bir battaniye ile bu kışı da geçireceğiz. 

Bebeğinizin üşüyeceğini düşünüyorsanız ayaklı tulumlar var özellikle ilk 1 yıl uyku tulumlarını tercih edebilirsiniz.


Bir de fotoğrafa istinaden şunu da eklemeliyim ki bebeğiniz eğer gözetiminiz altında değilse ve kendini kaldıramıyor ya da dönemiyorsa yüzüstü de bırakmayın. Bu da çok büyük risk.


Yanınızda olduğu zamanlardaysa yüzüstü yatmasında bir sakınca yok. Hatta kendini kaldırma refleksiyle boyun ve sırt kaslarının çalışmasını bile sağlayabilir.

Anne Sütü Yaralara İyi Gelmez!

Bebek doğduktan sonra size çıkan her yarada "Anne sütü sür, iyi gelir" dedikleri bir dönem var. 

Dağa, taşa, uçan kuşa iyi geldiği düşünülüyor çünkü.


Yalnız dikkat etmemiz gereken konu sütün içinde çok çabuk bakteri ürüyor olması.


Yani açık yaralara, bebeğin gözüne cildine kesinlikle süt sürmemek, sürülmesi durumda mutlaka temizlemek gerekiyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar