Çekirdekten Kitapkurdu Yetiştirmenin 5 Sırrı

 

Bir şeyleri tutabildiği an itibariyle eline kitap da vermeye başlayın


Defne 3 aylık itibariyle çıngırakları ile birlikte en minnak kitaplarda ona eşlik etmeye başlamıştı. Bir tane de kumaş kitabı vardı onu bebek arabasında falan hep elinin altında tutuyorduk.


 Kitaplar da oyununun ve oyuncaklarının bir parçası olsun

Sanki sadece oyuncaklarla eğleniyormuş gibi mi geliyor? Eğer böyle düşünüyorsanız tamamen bir yanlışlık var ortada demektir. Kitap kurtları en az bir komedi filmi izlediğiniz zaman olduğu gibi katıla katıla gülebilirler komik bir kitaba. Kitap başka başka dünyaların kapılarını açar insana. İşte sırf bu yüzden kitabı bir görev gibi değil oyunun bir parçası olarak görürse eğer... Tamam işte önüne geçilmez bir kitap kurdu yetiştirdiniz demektir.


Uyku rutini oluştururken kitaplar rutininizin bir parçası olsun

Uyku rutininizi nasıl oluşturdunuz. Biz mesela uyku saati yaklaştığında ışıkları loş hale getirip, sakin bir müzik ve banyosunu yaptırıyorduk. Sonrasında da pijamaları giyip, bir iki dakika kitap okuduktan sonra emzirme seansı ve uyuyordu. Bu noktada kitap okuma kısmı sadece anlık çok yüksek beklentiniz olmasın. Defne'nin dikkati çok kısaydı mesela bazen bir iki saniye bile durmuyordu. Sorun değil. Bir iki saniye bile yeterli ilk başta. Çünkü zaten burada amaç onun kitap okuması falan değil, kulağının ve yüreğinin bir yerinde kitapların hoş duygular hissettirmesi büyüdüğünde. 

Buarada bazı şeyler çok ütopik gelse de uyku rutini gerçekten çok önemli. Bunu başarabilirseniz çok daha erken düzene girer ve sakin bir bebekle aynı evi paylaşırsınız benden söylemesi





Kitap hayatınızın bir parçası olsun


Sadece onun için değil, sizin için de kitap hayatınızın bir parçası olmalı. Bulduğunuz her fırsatta okumaya devam ederseniz ona sadece sözlerinizle değil davranışlarınızla da örnek olmuş olursunuz.
Gittiğiniz her yere kitaplarınızı da taşıyın. Bebeğin bakımı ile ilgilinen herkes için de bu geçerli olsun. Ayrıca uykusuz gecelerinizde kitap kahramanları size eşlik ettiğinde yalnızlığınız ve gecenin karanlığı bir nebze olsun azalabilir.




Kitaplar evinizin ve dekorunuzun güzel bir parçası olsun

Kapalı kapılar ardında değil salonunuzda kısacası bebeğinizin görebildiği her yerde kitaplar olsun. 

İlk zamanlar Defne'nin gece kolik krizleri tuttuğunda Emre onu kucağında kitapların yanına götürür birlikte kitap isimlerini sayarlardı. Sonra emekleyip, ayaklandığı dönemde alt 3 rafı boşaltığ ona tahsis ettik. Hem bizim kıymetlilerimiz biraz daha korunaklı bir hale geldi hem de onun kitapları ona ait raflarda yerini aldı.



Bonus: İlk zamanlar bebeğiniz kitap kurdu olayını yanlış anlayabilir. Kitapları yemesine güvenli olduğu hallerde göz yumun :) Ama ne olursa olsun o kitap okurken ona bağırmayın, yüksek sesle ya da gerilimli konuşmayın. Bebeğiniz, tepkinizin neden olduğunu anlayamadığı için kitap okumasıyla birleştirebilir herhangi bir negatif tepkiyi. 





Bütün bu söylediklerimiz tamam mı? Alın size bir kaliteli zaman geçirme metodu :)

Birlikte okuyacağınız kitaplarınız, içinde kaybolacağınız hikayeleriniz çok olsun.

Sevgiler,

eDde's







Popüler Yayınlar