2-4 Yaş Hediye Seçimi (IKEA)




Bu ara sık sık kendi çocukluğuma gidip geliyorum.

Nasıl bir ebeveyn olduğumu ya da olmam gerektiğini de sorguluyorum zaman zaman. Kitaplar, yazılar okuyorum, öğrendiklerimi süzgeçten geçiriyorum, kafamın içinde harıl harıl bir çalışma var yani.

Dolayısıyla kendi ebeveynlerime ve ben büyürken yanımda olanlara yani en çok öğrendiklerime de bakıyorum.

Anneannemin zamanında Montessori yokmuş(varmış TR’ye gelmemiş) ama biz çocuk halimizle oyalanalım diye bize mendil kenarı diktirirdi (evet bildiğiniz iğne ve iple), bulaşık yıkatırdı, havuç salatalık falan da soydururdu, bardak da taşıtırdı. Resmen Sumru Diril oturup kitap yazsa Montessori’nin tahtını elinden alırmış (Bknz. Virginia Woolf - Kendine Ait Bir Oda)
Biz hep onunla birlikte mutfakta ya da bahçedeydik.
Anneannem bir yandan da dükkana yetişip eve 4 öğün yemek yapardı hem de donatılmış sofra. Hiç şikayet ettiğini hatırlamam. Aksine hep çok keyifliydi. Ya da biz mi öyle görüyorduk? Ama şimdi de soruyorum “Yorulmaz mıydın?” diye “Hayır” diyor. Yorulsa da söylemez zaten. Bizim ailenin Demir Ladysi kendisi. Çok büyük üzüntüleri vardı ama çelik gibi sağlam, üzüntüsünü dışarı yansıtmaz, en zor koşullarda bile gülümser ve hayatına devam ederdi.
Fiziksel yorgunluk kısmına gelirsem eğer dükkan dediğimde “Ne var kendi işiymiş” demeyin. Sabah 6’da açar gece 11’de eve gelirlerdi. O arada da eve 4 kez gelip sofra kur, kaldır misafirlerle ilgilen yemek pişir, bahçeye bak, köpeği doyur sev, bahçenin kedileriyle ilgilen, torunlarla oyna.
Anneannemin enerjisi Duracellken ben öbür pilim sanırım (temsili değil).
İşte kafamın içinde bütün bu düşünceler gidip gelirken bir yandan da Defne’ye kendi çocukluğumdaki güzel anıların toplandığı bir hayat sunmanın hayalini kuruyorum.

2018’e birkaç gün kala çocukluk ve yeni yıl bir araya gelince esas konumuz tabii ki yılbaşı hediyeleri olsun istedim.

Defne için evrene mesajlar verip duruyorum, bari bu mesajları yazılı hale getireyim de çam ağacının altında form ve boyut olarak kendine yer bulabileceklerden siz de faydalanın istedim.

Yeniyıl hediyeleri denince de ilk aklıma IKEA’nın bıdıklara uygun olan minyatür ev eşyaları ve mobilyaları ve oyuncakları gelince bari bu liste IKEA Dilek Listesi olsun dedim (IKEA Wish List) J

IKEA gerçekten bizim evin her şeyi. (Dikkat! Bu bir reklam değil)

Belki sizde yanlışlıkla paylaş butonuna basarak evrene mesaj gönderirsiniz.

Hani dilekler arasında şu da olsaydı iyi olurdu dediğiniz bir şey varsa yazın onu da ekleyeyim J

Sevgiler,

MUTFAK SETİ




 
IKEA’nın bu serisine bayılıyorum hem Montessori felsefesine uygun hem çocukların keyifle oynayabilecekleri oynarken de keşfedebilecekleri bir alan sağlıyor. Kendi içimde de çocukluğumdan kalma bir oyuncak aşkı olabilir ama söz konusu olan ben değilim Defne burada(!)
Bunların plastik olanlarından almıştık, şu oyuncakları aşırı derecede makul fiyata satan zincir marketlerin birinden, henüz kurmadım. Biraz daha elindeki oyuncakların tadını çıkarsın onları biraz daha eskitsin diye bekliyorum. Evren bizim için IKEA’nın bu mutfaklarından birini getirecekse gerçekten “Ay evde vardı neden zahmet ettiniz” demeyiz herhalde 


ÖĞRENME KULESİ




Bunu daha ben hamile bile değilken ve Pinterestte IKEA Hackers neler yapmış diye bakınırken görüp çok beğenmiştim.
Hatta geçen gün aynı fotoğrafı kafasikarisikbiranne de hesabında paylaşınca bunda da kesiştik diye düşündüm J
Anneannem biz küçükken (ben 6 kardeşim 3 yaşında falan-bu durumda muhtemelen ben hatırlamasam da ben de 4 yaşlarındayken başladım) bir tane kırmızı taburesi vardı, onu koyardı altımıza bulaşık yıkatırdı bize.
O kırmızı taburenin günümüz güvenlik önlemleri alınmış haliyle karşımıza çıkması gibi bu merdiven.
Birlikte yemek yapabilir, güvenli bir şekilde tırmanmasına ve yüksekteki şeylere ulaşmasını sağlayabilirsiniz, ya da banyoda dişini fırçalamak ya da ellerini yıkamak için kullanabilir.
Tabi yukarıya sakladığınız bir takım şeyleri de daha yukarıya taşımanız gerekecek bunu da unutmamak gerekiyor.

2 yaşındaki çocuklara ne hediye alınır diye düşünenler için iyi bir seçenek.

MİNYATÜR TABAKLAR VE BARDAKLAR



Kendi tabağını alsa, kendi meyvesini içine koysa, kendi bardağını doldursa içse biz de bundan 10 sene sonra mutfak toplarken “annneeeğğğğğğ su getiiiiirrr” dediğini duyma ihtimalimizi azaltsak sonra ona “getir denmez getirir misin diyeceksin” ve hatta “ kalk kendin al” demek zorunda kalmasak.
Çok güzel oldurdu değil mi?
Peki, sevgili 12 kişilik yemek takımlarımız bozulmasın diye sürekli dokunma, elleme, kırarsın, ay düştü, ha düşecek derken biz, nasıl olacakta onun içindeki “ben de yapacağım” hissini öldürmeden ergenliğe taşıyabiliriz ki?
İşte bu bıdıkların minnak pofidik ellerine uygun olan tabak ve bardaklar bunun için hayatımıza girebilir.
Tek kötü özellikleri açıklamalarında bulaşık makinesine girebilir ibaresi yok. Bu bir risk eğer önce ben alırsam yıkanabiliyor mu söylerim size J

Eğer bulaşık makinesi garanti olsun kırılma riskini de en aza indirelim derseniz bir de KALAS serisi var. Onu da dileyebilirsiniz evrenden J







MİNYATÜR TENCERE, SERVİS, PİŞİRME SETİ




Şimdi kendi tabaklarını hazırlıyorlarsa ve merdivenimiz ya da taburemizde hazırsa bence yemek yaparken de bizimle birlikte çalışabilirler. Ne dersiniz belki kendi brokolisini kendi haşlarsa (tabii ki biz de onun yanındayken ve kendini yakmadan) yeme kısmı daha kolay olabilir.
Biz bu hızla 6 yaşına geldiğinde kendi yemeğini kendi yapabilir kahvaltıyı hazırlayabilir hale getiririz belki (ben evin kahvaltısını hazırlıyordum çok da yüksek beklentim yok aslında). Sonra gelsin haftasonları öğlene kadar uyku. Şaka şaka ben de bu endişe seviyesi varken çıt dese zıplar ondan önce mutfağa koşarım. Ama olsun hayali bile güzel, çayı ben demlerim o yumurtayı çırpsın peyniri kessin babası da sofrayı kurar tamam işte bitti gitti.
Bir taraftandan anneliğin en tatlı, en pembe zamanları. Kış vakti çocuklarla eve kapanacaksak eğer evde bir takım sağlıklı etkinlikler ve mide bayramları, gelsin kaloriler kilolar, kekler, kurabiyeler.
Ay kalori kilo demeseydim iyiydi.
Bakın sonra uyarmadı demeyin o fotoğraflardaki gibi olmayacak. Pırıl pırıl mutfakta tek çocuğunuzun burnunun ucuna sürdüğünüz un damlası gibi bir reklam hayaliniz varsa unutun onu. Muhtemelen ilk birkaç denemede bir sitcom bir komedi filmi ya da bir korku filmini andıracak. Neticede mutfaktan sadece gözleriniz beyaz olmadan çıkabilirsiniz. Ya da o pasta mutalak bir kere tepesi taklak yere düşecek. Belki 2 yaş civarı yapacaksanız bu işi çocuğunuz çaresizce kırdığınız yumurtayı birleştirmeniz gerektiğini iddia edip kendini yerden yere de atacak ama olsun yıllar sonra geriye dönüp baktığınızda aklınızda sadece birlikte çok tatlı zamanlar geçirdiğinizi hatırlayacaksınız. Çünkü beyin dediğiniz şey kendini kötü olayların etkilerini azaltarak koruyor

3 yaş ve 4 yaş çocuklarına ne hediye alınır diye düşünüyorsanız mükemmel bir seçenek. Artık mutfağa girebilir kendi kahvaltılarını hazırlayabilir, belki haftasonları yemek ve salata yaparken bize yardım bile edebilirler.

YAZI TAHTASI


Bu tahta Defne’nin geçen seneki doğum gününde de dilek listemde vardı. İyi ki gerçek olmuş J
Bir tarafı kara tahta bir tarafı beyaz tahta ortasındaki ince tahtaya da kağıt rulo takılıyor. Evladiyelik ürün resmen.
Biz bunu şu anda mutfakta tutuyoruz. O gidip yine de yanındaki duvarı boyamayı tercih ediyor ama olsun bu tahtada da boya yaptığı ya da altına taktığımız rulo kağıdı çekip karaladığı zamanlarda oldu. Emre gidip dağları, taşları boyayabileceğini söylemeseydi bence gayet iyi idare ediyorduk.
Neyse ileride yaş büyüdükçe pictionary ya da tabu oyunlarının vazgeçilmezi, adam asmaca alanı, ders çalışmalarında yardımcı olacağını da umuyorum

1 yaş üzeri her çocuğa uygun hediye arıyorsanız her yaşa uygun. Çocuk 30 yaşındaysa bile uygun olur kendi adıma söyleyebilirim :)

HALI





Ben halı sevmiyorum ama eğer sevseydim ve eve alacak olsaydım kesin bu ikisinden birini alırdım.
Umarım mecbur kalmam halı kullanmaya.
Bunu sadece bu yazıyı okurken belki evrene böyle bir dilek göndermek istiyorsunuz da tam olarak nerede vardır, nedir, nasıldır diye merak ediyorsunuzdur diye ekledim.


 BIDIKLARA SALLANAN SANDALYE





Acaba bunda oturup sakin sakin kitap okuyan var mıdır? Kesin vardır da bizim evdeki küçük tazmanya canavarında böyle bir mod henüz bulunamadı. Hareket etmeyi çok sevdiği ve dengesiz olduğunda da korktuğu için de bence biz bu koltuk hayalini de başka bir seneye erteleyebiliriz.


JİMNASTİK MİNDERİ





Bu işte tam Defne için ihtiyacım olan şeylerden biri bütün gün sabahtan akşama kadar burada zıplasın takla atsın hoplasın falan arada da belki çocuk yogasına başlar birlikte de yoga yaparız hayaliyle ben de yanına ilişirim belki. Rengi biraz fazla yeşil ama olsun leke göstermez en azından J

Çocuklar 18 ay itibriyle aşırı hareketleniyorlar ve bu yaş ilerledikçe daha artan bir hızla devam ediyor. 2 yaş çocuğa ve üstüne alabileceğiniz bu minderle çocuklar evde gönül rahatlığıyla takla ve parendeler atabilir ya da belki birlikte yoga yapabilirsiniz.

 ÇADIRLAR






Bu da geçen seneki doğumgünü listemizde vardı.
Defne ilk zamanlar bu çadırın içine girmekten korkuyordu. 18 aydan sonra yavaş yavaş daha çok ilgisini çekmeye başladı. Şimdi saç kurutma makinesi açılınca içine kaçıyor J
Bu yazı için araştırırken fark ettim diğer ikisi de şu an IKEA’da satılıyormuş.  
Gerçi bu olmasa da olur.
Mesela biz çocukken kendi çadırımızı kendimiz yapardık. Evde ne koltuk yastığı kalırdı ne çarşaf.
Çarşaflar ve koltuklar serbest kalsın istiyor olabilirsiniz ama ben çadırın bunun için garanti vereceğini hiç zannetmiyorum. Dağıtılacaksa eğer o ev çadırın üstüne çarşaf gerer çadırı hayalet yaparlar yine de dağıtırlar. Eğlencenin sınırı yok J


SALINCAAAAKKKKK





Defne bu ara bir salıncağa bir de top adama takmış durumda. Kar yağmadığı için top adam, ev değiştireceğimiz için de Salıncak fikrini öteleyip duruyorum.
Salıncağı ben kendim yapmayı düşünüyorum Defne’ye ama IKEA hiçbir detayı atlamamış gerçekten.

Yukarıdaki 2 seçenek de evin içine bir de salıncak koymayı düşünenler için ideal J
Bu kış günlerinde çocukların enerjilerini atmaları için bir şeyler lazım gerçekten evin içinde.

BONUS: KARYOLA





Ben bu tarz ihtiyaç niteliğindeki eşyaları alırken uzun süreli düşünmeye çalışıyorum.
Defne’ye karyola aldığımda Montessori’den de onun meşhur yataklarından da haberim yoktu. İyi ki de yoktu çünkü Defne zaten uykusu problemli bir bebekti ve karyola benim için gerçekten de rahatlıktı.
Ama sevgili yavaş yavaş büyüyen bebeğim artık karyolasına sığmamanın tam ucunda ve benim Defne’ye bir yatak almam ve mümkünse onun çok uzun yıllar bize eşlik etmesini istiyorum diye araştırırken de bu karyolaya denk geldim.
Bunu biz muhtemelen 1. görseldeki gibi kurup minderi aşağıya koyarız. Biraz büyüdükten sonra 2. Görseldeki gibi kullanmaya devam edebilir ya da minderi yukarıya koyar ranzanın üst katında yatacağı şekilde ayarlarız.




Yorumlar

Popüler Yayınlar