Keşke Ek Gıdaya Başlamadan Önce Bilseydim





Biz Defne ile ek gıda sürecine hazırlanamadan daldık. Araştırmalarımız başlangıç aşamasındaydı ve hatalar yaptıktan sonra bir çok bilginin doğrusunu öğrenip düzeltmek zorunda kaldık.


Bu ara Ek gıda ile ilgili sorular alıyorum onun için bu "hata yap, doğrusunu öğren"

döneminde başıma gelen keşke daha önce bilseydim dediğim 10 maddeyi yazdım sizin için :)




Ek Gıdaya Başlama Süresi


6 aydan önce eğer kilo alışında çok büyük bir problem yoksa ek gıdaya başlamamak çocuğun gelişimi için en sağlıklı olanı. Türkiye'de genel olarak araştırdığınızda bir sürü blogda ya da doktor sayfalarında "6 ay da 6 ay" diye tutturan yazılar görüyorsunuz. Ama hala bazı doktorlar 4. ayda elinize bir broşür tutuşturup "hadi hemen eve git mevsim meyveleriyle ve yoğurtla başla çocuğum" diyip sizi gönderiyorlar. Diyelim ki benim gibi bir doktor kurbanı*(!) oldunuz ve erken başladınız, bu 6 ay kuralını okuduktan sonra karalar bağlayıp kendinizi yerden yere atmayın. Sonuç olarak biz hepimiz 4. ayda tarhana ile ek gıdaya başlayan bebeklermişiz, hiçbir şeyimiz eksik değil genel olarak obez olmamızın dışında. Evet, ek gıdaya erken başlamanın obeziteyi de tetiklediği düşünülüyor fakat bu tarz ciddi sorunlar tek bir sebebi olmuyor genelde. 4 ayda başladı diye çocuğunuz %100 obez olacak diye bir şey yazmıyor hiçbir kaynakta, bir yeme disiplini ve başka bir çok şekilde telafi edebilirsiniz yani :)


Bebeğin ek gıdaya hazır olduğunu nasıl anlarız

Bebeğiniz başını dik tutabiliyor mu?
Kaşıkla beslemeye denediğinizde diliyle itme refleksini kaybetti mi?
Destekle de olsa dik oturabiliyor mu?
Çiğneme hareketi yapmaya başladı mı?
Doğum kilosunun en az 2 katına ulaştı mı, en az 4 aylik mi?
Günde 8-10 kez anne sütü/formül mama tükettiği halde hala aç mı gözüküyoru?
Siz yemek yerken kaşığınızı takip edip yutkunma ve çiğneme hareketleri yapıyor mu?

Eğer yukarıdaki sorulara yanıtınız evet ise gözünüz aydın yeni bir dönüm noktasındasınız :) 
Bebeğiniz katı gıdayla tanışmaya artık hazır 


Yoğurt için acele etme


Fermente bile olsa inek sütü bebeklere ağır geliyor bu yüzden Amerikan Pediatri Akademisi dahil bir çok yabancı kaynak 8. aydan sonra yoğurda başlamayı öneriyor. Zaten bebekler doğal bir süreç olarak 4. ay itibariyle demir eksikliği ile baş ettikleri için süt ve süt ürünleri de demir emilimini olumsuz etkilediği için 8 aydan önce başlamamak bebeğin ve sizin gaz sorunlarıyla boğuşmamanız açısından daha iyi olur.




İnek sütü alerjisi



Eğer bebeğiniz geceleri anlam veremediğiniz şekilde ağlamaya başladıysa ve bunun sebebini bulamıyorsanız ve emzirebildiğiniz halde takviye olarak devam sütüne başlamışsanız dikkat edin bebeğinizde inek sütü alerjisi/intöleransı olabilir.


"İlla yoğurt yedireceğim" diyorsanız inek sütü yerine keçi sütü mayalayabilirsiniz.

Keçi sütü mayalamak tabii ki inek sütüne göre 10 kat falan daha zor oldu benim için ama sizin için o kadar zor olmayacak çünkü ben buraya hem kendim için hem benden sonra ihtiyaç duyabilecekler için yazmıştım tarifini :) Buraya tıklayıp bakabilirsiniz.

Ben peyniri de Defne için evde yine aynı sütle yapıyordum gerçekten çok basit bunu da deneyebilirsiniz. Youtube'a evde lor yapımı ya da çökelek yapımı diye aratırsanız envai çeşit video var.




Çay Bardağı Yeterli 


Miktar bilmek çok önemli. Benim gibi bebek zaten ne kadar yiyebilir diye başlarsanız bebeniz 10 aylıkken 10 pankek, 330 ml yoğurt bir o kadar çorba içer gık demez.

Aile Sağlığı Merkezindeki bir broşürde denk gelmiştim. Ölçüler diyor ki bir öğün bir çay bardağı kadar olmalı ve 1 yaşına kadar 2 öğün ek gıda ve temel besin anne sütü olmalı. 1-2 yaş arası 3 ana öğün katı gıda yine 1 çay bardağı miktar vermiş ama bana bu pek de realist gelmedi. Zaten 1 yaşını biraz geçtikten sonra çok daha fazla yemek seçmeye ve miktarları kendi belirlemeye başladığı ve bazen hiçbir şey yemeden günler geceler geçirdiği için çok da takmamak lazım :) Doktorunuzla ek gıda meselesini görüşürken kafanızın karışmaması için miktarı netleştirmek en güzeli.
Eğer doktorunuz size yiyebildiği kadar derse soruyu bir çıt daha egzajere




BeeeLeeeeWeeeee


BLW Candır. Çok pis bir iştir ama candır.

Ben bunu aslında biraz biraz biliyordum ama ilk zamanlar konuya yeterince hakim olmadığım için sonrasında da çalıştığım için Defne'nin beslenebilmesi için bir süre BLW ve klasik yöntem birlikte götürdük durumu. Anneannesi ya da evde kim varsa çorba ve yoğurt saatlerinde Defne'ye kaşıkla yediriyordu. 

Ben evdeysem ya da akşamları tam bir BLW canavarı oluyordu.



Defne 8 aylıkken ben o kendi kahvaltısını yerken kendim kahvaltı edebiliyordum. 
Bunun da nasıl güzel bir his olduğunu size anlatmam mümkün değil yaşayarak tecrübe edebilirsiniz :)

Tabii ki çocuğunuz 5 yaşına geldiğinde hala peşinden koşmak istiyorsanız bu da bir seçenek.



Yemekleri Yere Atabilir ya da Püskürtebilir



BLW ya da ek gıdaya geçişte ilk günlerde bebeğiniz yediği çoğu şeyi ağzından püskürtebilir, elinde mıncıklayıp yerlere atabilir buna daha çok bir oyun gözüyle bakabilir ve bunlar çok keyifli zamanlardır. Onun keşif yolculuğunu izleyin, dertlenmeyin, "aç kaldı bu çocuk" diyenlere " sensin aç" diyin ve bebeğinize izin verin



Patili Anneleri BLW Yaparken Çok Rahat Ediyor


Evinizde bir köpek olduğuna ek gıda döneminde yatıp kalkıp şükredeceğiniz kesin bilgidir. Yalnız dikkat edin bebekler için çok faydalı listesinde yer tam buğday, çavdar türü besin grubu köpekler için oldukça zararlıdır. Ortalık kirlenmesin derdine sevgili patili evladınız kötü beslenme nedeniyle sağlığından olmasın.


Eğer evinizde bir köpek yoksa yere bir örtü sermek iyi bir fikir olabilir.




Giyilebilir Mama Önlükleri


Yemek saatleri biraz ortalık batacağından ve aslında bu da bir nevi sanat olduğundan IKEA KLADDIG model mama önlüğü muhteşem bir ürün. Ebebekte de giyilebilen mama önlüğü seçenekleri var. İkeanın ki çok kolay temizleniyor ve çok hızlı kuruyor bilginize.



Vakumlu Mama Tabakları


Bebeğiniz önüne koyduğunuz her şeyi atmayı öğrendiği için tabakların da hazin sonu tepetaklak tepsiye yapışmak olacaktır. Bebeğinizin tabaklarını silikon ve vakumlu olanlardan seçmeniz bu sorunu ortadan kısmen kaldırabilir :)


Telaşa Gerek Yok


Ek gıda süreci zorlu bir süreç, herkes yoruluyor. Hem çalışıp, hem evin işini halledip, hem günlerce uykusuz kalıp, hem de 3 öğün bebeğin ne yiyeceğini düşünmek hiç kolay değil. İnstagramda yer alan fotoğraflara bakıp ben bu işi başaramıyorum demeyin. Yardım isteyin, kendinize çok yüklenmeyin, emzirebiliyorsanız hazırlığı, derdi tasası olmayan hazır öğünün tadını daha çok çıkartın. Emziremiyorsanız da sorun değil eksik falan değilsiniz yani çocuğunuzu seviyorsunuz ve o da bir şekilde besleniyor bu kadar :) Zaten öyle bir dönem gelecek ki 3 öğün yoğurt yiyecek günlerce sadece süt içmek isteyecek.




*Buraya küçük bir not eklemek istiyorum. Kurban mıyım değil miyim tam olarak emin değilim. Evet erken başladık, evet inek sütü yoğurduna kat kat erken başladık şu an tekrar anne olsam 8. aydan önce asla yoğurt vermem sahip olduğum tüm bu bilgiyle bununla beraber sonuçta bu dönemler bir takım araştırmalar sonunda kabul ediliyor ve bugün doğru olan için yarın ay öyle değilmiş de diye biliyor uzmanlar. Bknz: Bebekler su içsin ve içmesi konusu her dönem başka bir şey söylemişler son on 20 yıl içinde 20 kez değişmiştir bu görüş :) Nitekim bir de şöyle bir şey var her çocuğun gelişimi aynı değil ve Amerika kaynaklı neredeyse tüm internet sitelerinde 4-6 ay hatta bazılarında 3-6 ay arası olarak vermiş bu katı gıda ile tanıştırma sürecini. Bebeğinizi en iyi siz gözlemliyorsunuz. "Bebeğin ek gıdaya hazır olduğunu nasıl anlarız?" altındaki maddeleri bir kontrol listesi olarak doktorunuzla yaptığınız görüşmelerde karşılıklı konuşabilirsiniz. En güvenilir olanı 6 ayı beklemek yine de.



** Bir de özeleştiri. Dünya üzerinde bu kadar açlık varken ve bazı çocuklar bırakın yemek yemeyi, içecek temiz su bulamıyorken aslında şu yukarıda yazdığım her şey şımarıklıktan başka birşey de değil. Dertlerimiz boş. Dertlerimiz, dertsizliğimizden çok şükür diye de ekleyeceğim buraya belki bir umursayan dikkat eden olur ve bir nebze olsun kıssadan hisse rahatlar :)

Popüler Yayınlar