0-6 Aylık Bebeklerin Gelişimine Uygun Hediye Seçimi






Eğer yeni anne baba olduysanız ya da olmak üzereyseniz ve zaten hali hazırda kendinizi yetersiz hissediyorsanız(korkmayın ebeveynliğin büyük çoğunluğu kendini yetersiz ve suçlu hissederek geçiyor bir süre sonra bu hisle yaşamaya alışıyor insan)

Ve sanki almanız gereken bir sürü şey varmış da alamıyormuş gibiyseniz 

Ve kendinizi daha da kötü hissetmek istemiyorsanız kapatın bu yazıyı :)

Çünkü aslında bu yazıyı size değil sizin için gerçekten özel düşünülmüş bir hediye almak isteyen sevdikleriniz için yazıyorum.

Bizim zaten almamız gereken ihtiyaç listeleri var. 

Boş verin! Oyuncakları da bir zahmet başkaları alsın.

Çünkü oyuncaklar ihtiyaç değil, annelerin ve babaların bebekleriyle oynaması gerçekten ihtiyaç olan kısmı.

Buradan referansla "ne alalım?" sorusuna cevap verecekseniz o zaman okumaya devam  edebilirsiniz :)

Bazen insan ne istediğini söyleyemez ama bir yazı paylaşır, ulaşması gereken yere ulaşır mesaj ulaşır ve dilekleri gerçek olur ne dersiniz? 😇

Konumuz bebeklerin gelişimlerine uygun oyuncaklar. Aslında ilk 1 yıl bebeklerin gelişimi 3 aylık periyotlarda takip ediliyor. Ortalama her 3 ayda bir bebekler bir safhadan öbürüne zıplıyorlar. 

Ben yine de bu ilk 6 ayı birleştirmek istedim çünkü ilk 3 ay bebeklerin pek oyuncak görecekleri bir halleri olmuyor. O noktada aslında anne babaları rahatlatacak oyuncaklar daha mantıklı olabiliyor. 


Harvey Karp'ın "Mahallenin En Mutlu Bebeği" adlı kitabında da yazdığına göre bebeklerin hala anne karnında olduğunu düşündüğü ilk 0-3 aylık dönemin oyuncaklık bir tarafı yok. 

3. ayın sonuna doğru böyle dış dünyaya ilgisi artıyor bebeğin.

Şimdiki aklımla o ilk 3 ayı yaşasam Defne'yi bir slingle kendime bağlar ve beklentilerimi basit tutar, kendimi ekstra çabalara hiç sokmazdım. Tek beklentim hayatta kalmak ve kimseyi öldürmemek olurdu(bunu ilkinde başardım. Başarabileceğim kadar hedef koymak gayet iyi bence) 

Beklentileri basit tutmakta yarar varmış. "Doğurdum, ben ölmedim. Atlarım da hoplarım da" diye zıp zıp zıplamaktansa biraz sakin kalıp kendimi ve bebeğimi dinlerdim.


İlla hediyeyi özellikle ilk 3 ay için alacaksanız 


Bebek Bezi (Prima Premium Care 1-2), Titreşimli Ana Kucağı, Philips Avent Soothie, Sling, Park Yatak, Emzirme Yastığı gibi doğrudan bebeğin bakımını üstlenenin hayatını kolaylaştıracak ürünlere doğru yönelin :) 

Bir de şu siyah beyaz olan görsel kartlar işe yarayabilir belki.



Çıngırakla bebeği eğlendirmeye çalışmak nafile bir çaba boşuna uğraşmayın. Onun yerine evdeki avizeler çok işe yarayacaktır(neden bilmiyorum Defne dakikalarca babasının kucağında avizelere bakardı)




3-6 ay arası bu uyuyan bebekler uyanmaya etrafını keşfetmeye başlıyor. Uyanık olduğu saatler artıyor ve yine bu dönem eller en önemli eğlence kaynağı.

Ellerine bakıyor, etrafındaki bir şeyleri yakalamaya başlıyor. Yumruk yapıyor, yumruğunun tadına bakıyor ve hatta ellerini birleştirmeyi öğreniyor.

Bir de tabii ki yine bu dönem kedi ya da köpek varsa onu izlemeye başlıyor.

Yakın zamanda bir oyuncağı bir elinden öbürüne geçirmeye başlayacak tabii ki bu becerisi de ne kadar teşvik edilirse o kadar hızlı gelişecek.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli şey elleri de oyuncaklar da sürekli ağzında olacağı için oyuncaklarının sağlığa zararlı madde içermemesi ve düzenli temizlemek sanırım.

Bir de yatağına, bebek arabasına ve oto koltuğuna özellikle lastikli çok uzayan ve dolanabilecek ve parçalı oyuncaklarının gözetiminizin dışında bulunmaması ve yutulabilecek parçası olan oyuncakların hiçbir şekilde eline verilmemesi sanırım.
İşte aşağıda bu 2 dönem için bebeklerin gelişimine en uygun oyuncaklar:

TİTREŞİMLİ ANA KUCAĞI




Benim aldığım en işe yarayan, en severek kullandığım, en güzel hediyelerden biriydi bu. Defne'yi yatırıp üzerine, titreşimini açıyordum. O kucak harici hiçbir yerde uyumayan bebek uyuyordu. Sallananlara hiç bakmayın bile bu minnoş titreşimi olan model gayet başarılı. O titreşim aynı arabada gidiyor gibi bütün gazlarını çıkartmasını sağlıyordu. İyi ki almışlar.  



KANGURU - SLING



Hangisi yoksa öbürünü alabilirsiniz. Tek önemli nokta burada kanguru alırken ergonomik olması. İnternete ergonomik kanguru dediğiniz zaman bir sürü seçeneği var. 0-3 ay aparatı da içinde olursa çok daha kullanışlı olur. Bu da bana hediye olarak gelen gruptaydı. Ben bu kanguru sayesinde kitap okudum, ütü yaptım, yemek yaptım, kendimi sokaklara attım, çünkü Defne kanguruda sakin sakin uyuyordu. 




DÖNENCELER





İkinci 3 aylık dönemde dönenceler çok ilgi çekiyor. Defne'nin park yatağına takılı 3 ayıcıklı bir tane gelmişti, bir de ben ona bir tane keçeden yapmıştım doğum izninin doğum öncesi kısmı geçsin diye beklerken. Keçeden yaptığımı da misina ile başlamıştık tavandan aşağıya sarkıyordu. 1 yaşında emerken bile oyalıyordu onu dönenceler.

Eğer birine hediye alıyorsanız ve bütçeniz uygunsa fisher-price'ın müzikli modeli tercih edilebilir, ama şart mıdır?  

Tartışılır! 

Ben Hiçbir zaman Defne'nin yatağın içinde uzun süre kalmasını ve oyalanmasını istemedim. Bence çocuk ortalıkta dolanmalı, emeklemeli, keşfetmeliydi. O nedenle ben şart olduğunu düşünmüyorum. 

Başka bir arkadaşım sürekli evde tek başına olduğu için uzun süre yatağında oyalanmasını istiyordu ve onun çok işine yaradı. 


ÇINGIRAKLAR

Defne'nin zürafasını hatırlayan?

Aylarca o zürafa kurtarıcımız oldu resmen. Bir tane çıngıraktan bahsediyorum. Arabada oto koltuğuna bebek arabasında ana kucağının barına takıyordum. İlk zaten onu yakalamak için ellerini kullandı. Sonrası malum ağlama krizlerinin bile bir kısmını çözmüştü kendisi.




AKTİVİTE BARI



Şu resimde gördüğünüz ana kucağının tepesinde duran parça üzerinden oyuncaklar sarkıyor. Bebek arabasının parçası olan ana kucağının barı da aynı işlevi görüyor.

Ayrıca aktivite halılarının da bir parçası olarak satılabiliyor. Ekstradan almaya gerek yok bence.
0-3 ay için titreşimli ana kucağı aldığınız zaman hediye olarak bu da aradan çıkmış olur zaten  :)


YUMUŞAK OYUNCAKLAR VE BEBEKLER (UYKU ARKADAŞI)





Bu dönemde özellikle uyku arkadaşı olarak da bağlanabileceği bir bebek ya da hayvan gerçekten çok değerli olur. Burada dikkat edilmesi gereken şey kopacak ya da uzayan ve dolanacak bir parçası olmaması gerekiyor.



DİŞ KAŞIYICILAR




Eğer hediye olarak alacaksanız Sophie'den aşağısı kurtarmaz üzgünüm :)

İşe yaramazsa o ucuz içi jelli olanlardan anne babada alır. Siz hediye alıyorsunuz birazcık bütçeyi buna uygun seçin canım 😉

Biz Defne'ye aşağıdaki Aslanı almıştık ama onu anca diğer oyuncaklar kadar diş kaşıyıcı olarak kullandı. Esas içi jel dolgulu olanlar gerçek amacına hizmet etti.



KALIN KİTAPLAR ( BOARD BOOKS) 





Bu dönem onlar kitap kurdu olmanın anlamını bilemeyecekler siz de onların bu haliyle çocuğum sen yanlış anlamışsın "Kitap kurdu çok okuyana denir, çok kitap yiyene değil" diyip güleceksiniz. Yine de önüne bir kitap koymaktan vazgeçmeyeceksiniz. 

Kitap bu dönem için de çok güzel bir hediye. Hem ne kadar erken yaşta tanışırsa o kadar iyi :) Büyüyünce de birlikte kitapçıya gidip kitap seçersiniz belki o arada annesi ve babası da bir kahve içmeyi başarır bölünmeden.


AKTİVİTE MERKEZLERİ ve AKTİVİTE HALILARI





Gerçekten amacına uygun olup olmadığına bir türlü emin olamadığım şeylerden biri de bu. Defne'nin ki bize hediye geldi. Ben bir dönem halının üstündeki şekillerle Defne'ye masallar falan uydurdum hatta özellikle 6 aydan sonra bu aktivite merkezine tutunup kalktı falan ama üzerindeki şeyler gerçekten işe yaradı mı o halı olmasaydı da olmaz mıydı? İşte bu noktada pek emin olamıyorum. Diyelim ki hediye arıyorsunuz ve diğer bütün seçenekleri elediniz o zaman alabilirsiniz belki :)




Popüler Yayınlar