12-18 Aylık Bebeklerin Gelişimine Uygun Oyuncaklar

Merhaba,

Bu yazımız annelerden çok yakın zamanda etrafındaki bir bebeğe hediye alması gerekenler için.

Sanırım kıyafet çok daha ulaşılabilir olduğu için insanın aklına ilk önce kıyafet almak geliyor. Bir de seçmek daha kolay galiba. Ve tabi giyinme bir ihtiyaç olduğu için asla az gelmiyor.

Bir oyuncakçıya gittiğinizde de envai çeşit arasından seçtiğiniz şey eğer yakın zamanda bu yaş grubu bir çocukla birebir temas halinde olmadıysanız muhtemelen yanlış bir tercih olabiliyor.

Ama unutulan bir şey var ki ihtiyaç olan kısımlar aile tarafından öyle böyle alınıyor ama çocukların oyuncağa ve o oyuncaklarla birlikte oynayabilecekleri insanlara da ihtiyacı var
Aşağıda bebeklerin 12-18 ay arası gelişimlerinş destekleyecek oyuncakların bir listesini yaptım hediye alırken belki işinizi kolaylaştırır.



Büyük Boy Legolar ve Küpler



Bu oyuncakları hemen alıp üst üste koyup bir duvar oluşturmasını beklemeyin lütfen
Hediyeyi alan olarak ona bir kule yaptığınızda gelip onu yıkmak için gösterdiği çaba ve her seferinde kulenin yıkılmasına gösterdiği heyecanda kaybolmayı bir deneyin derim 

Tekerlekli Oyuncaklar


Yürüme arkadaşları, tekerlekli küçük hayvanlar, bebek arabası, pazar arabası onu iterek ya da çekerek hareket etmesini izleyeceği herhangi bir şey.


Bunların en ideali aslında üstünde küçük küçük takılıp çıkartılan parçalar ya da küpler olanları.


Sıralama ve Dizme Oyuncakları





Bunun ingilizce adı Sorting and Nesting Toys ama Ebebekte falan böyle bir kategori yok çünkü Türkçe'de biz bunlara yapboz iç içe geçen variller, sıralı halkalar falan gibi farklı kelime grupları söylüyoruz. 12-18 Ay itibariyle ayaklanan bebeklere İngilizce'de toddlers deniyor. Hatta geçenlerde Blogcuanne'nin bu grup için yeni bir önerisi vardı blogda. BIDIK denmesini önerdi 1-4 yaş arası gruba biz de bayıldık fikre valla










Neyse bu bıdıklar böyle alsınlar dizsinler bozsunlar bir daha alsınlar bir daha koysunlar falan seviyorlar genelde. Defne pek sevmiyordu, onun problem çözmekle ilgili olayı şekilleri uygun deliklerden içeri atmak yerine kapakları açıp doğrudan ufak olanları büyük olana doldurmak. Ama bizim inancımız tam,bir gün o da bulmacaları sevecek elimizin altında olması iyi o yüzden.


İlk Arabam

Bu da ingilizcede Ride-on Vehicles diye geçiyor, Türkçe'de de yaygın adı İlk Arabam olarak geçiyor.




Biz en çok hem yürüteç hem de sonradan bisikletimsi bir şeye dönüşen hallerini sevdim bunların bir taşla 2 kuş oluyor bu sayede. Elektrikli olanları almayın hem gereksiz para tuzağı gibi geliyor bana.
Hem kas gelişimi için hem de ters hareketlerin beyni de geliştirmesinden dolayı ayaklarıyla iterek hareket ettirecekleri modelleri daha çok fayda sağlıyor.

 Masa-Sandalye Seti

12 ayda hemen oturup kullanmaya başlamıyor. İlk zamanlar çok dikkat etmek gerekiyor. İterken düşüyor falan bebekler ama bugün sorsalar yine 1. yaş doğum gününde aldığımız en uzun süreli kullanacağı ve fayda sağlayacağı şey masa setiydi.

Hiç düşünmenize ya da model bakmanıza da gerek yok.
Basic Ikeanın en ucuz olan masa ve 2 sandalyeden oluşan seti gerçekten fiyat-kalite-kullanışlılık olarak mükemmel. Gidin kutusuyla alın ve çıkın




Kara Tahta ve Rulo Kağıt

Bu ikisi de ikeada var.

İkeadan reklam almalıyız şu an itibariyle. Aslında bu 12-18 aydan çok 18+ ay aktivitesi ama hazır 1 yaş bebeğe hediye alma konusuna gelmişken belki diğer bütün seçenekleri elemişsinizdir bu iyi bir alternatif olabilir sizin için.




Bebeklere Uygun Boya Kalemleri ya da Boya Kitapları

Eskiden böyle şeyler hep yurtdışından geliyordu fakat talepler arttıkça ebebek ve joker gibi mağazalarda da bulunabiliyor artık.





Carioca marka bebekler için uygun kalemler var. Gıda boyasıyla renklendirildiği için 1 yaş itibariyle kullanılabiliyor. Gerçi bebekler 1 yaşında hala her şeyi ağızlarına götürüyorlar. O dönem anca 1,5 yaş itibariyle bitiyor ama kalem tutmak da bir egzersiz.



Bir de bizim Defne için severek kullandığımız renksiz kitaplar var fırçasının içine su doldurup kullanıyorsunuz. Fırça kitapla temas edince renkleniyor sonra kuruyunca tekrar beyaza dönüyor. Bu da 1 yaş bebekler için güzel bir alternatif.

Işıklı Müzikli Eğitici Oyuncak ve Kitaplar

Aslında bu bölümü yazmamıştım ama sonradan Defne'nin keyifle oynadığı bir kaç parça şey daha olduğu aklıma geldi. Her ne kadar Defne legolarla oynasın küplere merak salsın, bulmaca insanı olsun istesek de, o bu konuda da daha henüz bir cücük olduğunu fark etmeden kendi bildiğini okumaya devam etti.





Favorilerinden biri de Fisher Price ın Yerküresiydi. (O benim bile favorilerimden hatta) Uzun bir süre daha onunla keyifli vakit geçiririz diye düşünüyorum.






Ne Almayın!!


Kıyafet almayın, yaşına uygun olmayan bir fayda sağlamayacak oyuncaklar almayın eğer tersi bir talep yoksa...

**Kitap çocukluğumdan beri en sevdiğim hediyedir aslında. Ama kitap sadece okuyarak ya da anne babanın okumasıyla edinilen bir alışkanlık değil. 12 ay itibariyle bebekler ayaklanıyorlar, incelemeye başlıyorlar. Kitap almak istiyorsanız eğer bebekle birlikte gidin kitapçıya ona yaşına uygun 2 seçenek sunun ve hangisini tercih edeceğine kendi karar vermiş gibi yapın :)
1 yaş itibariyle çocuklar kitapçılara götürülmeli, evdeki kitaplıklarda kendilerine ait raflar olmalı ve her gün en az 5 dakika kitap okunmalı.  (Bebeklerin dikkat süreleri çok kısa olduğu için ilk başladığınızda 5 dakika bile oturmayabilir ama zamanla süreler ve kitaba olan ilgisi artacaktır.)

Ama en önemlisi yaşayan bir hayvan almayın.

1 yaşındaki bir çocuğa balık, kuş, köpek, kedi almayın

Canlılar eğer anne baba olmadan önce de o evde değilse, çocuk bilinçlenmeden de o eve girmemeliler bizim düşüncemize göre.

Özellikle kedi, köpek gibi patili evlatlar, bebek kadar ilgi istiyor. Aşısı var, maması var, düzenli bakımları var. Canlıların eve girmesi için çocukların en küçüğünün en az 4 yaşında olması lazım... Uzmanlar bu konuda ne demiş bilmiyorum ama 4 yaştan sonra çocuklar yavaş yavaş bir evcil hayvanın sorumluluğunu alabilecek mama saatlerini takip edebilecek ona su verebilecek rutinleri takip edebilirler. Onun öncesinde ise sadece ve sadece ebeveynler hem bebeklerinin hem de patili evlatlarının rutinlerini aynı anda takip etmeye çalışıyorlar. İkisinin bakımı da ekstra sabır ve efor gerektiriyor.



Popüler Yayınlar