Patili Hayata Hazırlık- Alışveriş Listesi

Daha önce "Bu patili hayatımıza nasıl girdi?" yazımda da bahsettiğim gibi bizim öyle Stark için pek hazırlanabileceğimiz bir an olmadı.

Çünkü güya bir görelim sonra karar veririz dememize rağmen ona ilk görüşte vurulduk ve bir baktık ki onunla birlikte evimize doğru yola çıkmışız
ilk karşılaşma anı

Yanımızda 1 torba mama elimizde eski bir tasma öyle kalktık geldik eve

Biz çok hazırlıksız yakalandık, kendimi beceriksiz gibi hissetmiştim :)
Eve bebekle geliyorsun ama altını bağlayacak bezin yok öyle bir şey işte.
Bir de şöyle bir şey var biz hiç araştırmamıştık siz şu an bu yazıyı okuyorsanız zaten baya tedbirlisiniz demektir :)
Umarım sizin işinize yarar bu bilgiler


1- Mama

Olmazsa olmazınız... Mama olacak :) İlk gece için bizim gibi patilinizi aldığınız dostlarınız idare edeceğiniz kadar mama verirler, yine de evde olursa daha iyi olur...
Bir de mesela biraz hangi köpek ne çeşit mama yer, bazılarının cildi hassas oluyor (ki Golden'lar bu gruptan) tavuklu mu, balıklı mı olacaktı mama, baksaydık iyi olurdu.
Zaten ilk veteriner kontrolünde veteriner detaylı bilgiyi veriyor.
Biz Stark için ilk geldiğinde Hill's alıyorduk, cildinin çok hassas olduğunu fark ettikten sonra yaz döneminde Proplan somonlu vermeye başladık... Golden cinsi köpekler çok alerjikler. Hatta ne kadar dikkat edersek edelim yazın mutlaka bir kere cildi yara olur Stark'ın. Papatya olarak geziyor bu dönemde sürdüğümüz kremleri yalamasın diye. (Papatyayı böyle bir tedaviye başladığı anda veteriner veriyor)

Eskiden mamalar var mıydı yok muydu bilemem ama ben küçükken anneannemin Kali'si vardı Alman Kurdu. Papara yapardı ya da evde yediklerimizden artanları birleştirirdi o da afiyetle yerdi. Hani hep bir "bizim zamanımızda bu yoktu böyle yapardık" muhabbeti döner ya, bunda da öyle. Köpeğinize mama almaya bütçeniz yetmiyorsa internette bir sürü tarif bulabiliyorsunuz artık fakat hem daha zahmetli hem de gün sonuna baktığında astarı yüzünden pahalıya gelme ihtimali çok yüksek. Eğer köpeğin iyi şekilde besleneceği bir mama yapmak istersen sebzesi, ilikli kemiği, eti, pirinci her bir şeyi olacak içinde ya da makarna ve artık yemek seçeneği var. Birinci seçeneği biz denedik aldıklarımız mama bütçesini aştı gitti. 2. seçeneğin sonucu ise dengesiz beslenmeden ötürü sağlığını yavaş yavaş yitiren bir köpek olabilir, fakat olmayabilir de. Beslenme düzeninden de önce sevmek geliyor bence. Sevgi o kadar güçlü ki sokaktan aldığınız o canı, ne yerse yesin mutluluktan sağlıklı olur :) Zaten sokakta ne yerler? Çer çöp. Bir gün karnı doyuyorsa bir gün doymuyor. Evde hem karnı hem gönlü doyar ondan da sağlıklısı olmaz.
Önce sevmek lazım o zaman geri kalan hiçbir şey gözünde büyümüyor...
Bu arada bizimki bir dönem sokakta da kaldığı için önüne ne konsa yer hiç ayırt etmez. En gözde yemeği de yoğurtlu kıymalı karnabahar paşanın kendinden geçiyor gördüğünde


2- Mama Kabı ve Su Kabı

Şayet evimiz annelerimizden herhangi birinin evi olsaydı bir mama ve su kabına ilk eve girdiğimizde asla ihtiyacımız olmayacaktı (bknz. yıkanmış yoğurt kapları). Ama söz konusu bizim ev olduğundan ve annelerimize bu yoğurt kapları yüzünden gıcık olduğumuz için bizde böyle bir şey bulmak mümkün değildi
Benim temizlik taslarından 2 tanesini kaynar suyla yıkadık ve birine mama ve birine su koyduk
Ertesi gün de gidip bunları bir evcil hayvan dükkanından temin ettiğimiz paslanmaz çelik kaplarla değiştirdik. Burada tekrar hatırlatmam lazım biz Stark'ı bir görüp geri gelecektik. Onunla birlikte dönmeyi düşünüyor olsaydık biraz daha hazırlıklı olurduk :)
Bu arada bir de evdeki seramik çorba kaselerinden birini de ona ayırdık arada ıslak mama vereceğimiz zaman bu seramik kaseyi kullanıyoruz


3- Yatak Koruyucu Ped



Bakın bu kritik keşke biri de bana teyzemin 3 aylık bebek Polka'sı ile 1 ay yaşamadan önce söyleseydi. Stark'ın tuvalet eğitimi vardı. "Hayır" ve birkaç komutu daha öğrenmiş olarak geldi bizim evimize. Buna rağmen ilk bir kaç gün hem koku bırakmak için hem de kendi sınırlarını öğrenme aşamasında ufak kazalar başımıza geldi. 1-2 güne de çözüldü sorun. Teyzemin küçük köpeğine bakarken durum hiç böyle değildi. Yavrular belli bir süreye kadar tıpkı insan yavruları gibi tuvaletlerini tutamıyorlar daha sık tuvalete çıkmaları gerekiyor ya da bunu öğrenene kadar geçen zamanda bu yatak koruyucular güzel bir çözüm oluyor. Biz bunu küçük tuvaletin içine yaymıştık doğru yere tutturduğunda da ödül maması tamam :) Gidip gelip çişini yapıp sonra bizi ödül mamasına götüren bir ufaklığımız olmuştu.


4- Ödül Maması



İlk etapta olmazsa olmazlardan biri de bu sahiplik kavramını oturtmak, iyi davranışlarını ödüllendirmek çok işe yarıyor. Bir de çok mutsuz ve ürkekti Stark ilk geldiğinde. Eve alışması ve değerli olduğunu hissettirmek için de ödüllendirmek güzel bir yöntem oldu.



5- Tasma



Tasma seçimini veterinerimizle görüşme sonrasına bırakabildik. Stark çok çekerek yürüyen bir köpekti. Tazı gibi sürekli burnu yerde ve biz peşinde sürüklenir vaziyette. Eğitim şarttı fakat, eğitim tasmasını biz kullanmak istemedik. Veterineri de zaten boyun tasmalarının öksürük ve boğazda ödeme neden olabileceğini söylediği için biz göğüs tasmasına karar verdik. Çok memnun kaldık. Tesadüf de olabilir ama çok rahat ettik göğüs tasmasından sonra. Daha rahat kontrol etmeye başladık ve özellikle yürüme eğitimlerinde canı acıyor mu acımıyor mu korkusu olmadan daha kararlı durabildik. Tüylerinden pek belli olmuyor ama bizim ki aşağıdaki gibi.




6-Yatak

Bu çok zorunlu bir şey değil. Eğer bütçeniz buna yetmiyorsa almak zorunda değilsiniz.
Stark'a koltuklar serbest olduğu için yatağı sadece koltuklar dolu olduğunda kullanıyordu.
Köpekten köpeğe de fark oluyor Polka mesela yataklarını yiyor o yüzden teyzem almayı bıraktı. Bazı köpekler hiç sevmiyor. Patilinizin keyfi bilir yani. Bir de internette kendiniz yapabileceğiniz bir sürü yatak fikri var evdeki malzemeleri kullanarak da gayet rahat bir yatak yapılabilir.



7- Oyuncak

Bu oyuncağı ona verdiğim ilk gün neşesi...
Gerçekten görülmesi gereken bir andı.
Polka bunu da yiyene kadar onunla uyudu onunla uyandı onunla bizi karşıladı her şeyi birlikte yaptılar. Daha sonra başka başka dostları oldu :) Şimdi de Defne'ye hediye gelen tüm peluşlar ona gidiyor.
Gelen hediyeleri Stark'a veriyoruz diye üzülüp alınan olacaksa baştan söyleyelim, bizim evin kuralları böyle ve en az Defne'ye hediye gelmiş kadar mutlu oluyoruz Stark'ın mutlu olduğunu görünce. O da emin olun Defne'nin sevineceğinden 5 kat daha fazla seviniyor peluşlara.
Benim aklıma gelenler bu kadar... Siz ne düşünüyorsunuz başka neye ihtiyaç var?


Popüler Yayınlar