Evdeki Patili Çocuğu Bebeğe Alıştırmak





Bir yerde okumuştum, "köpekler annelerinin hamile olduğunu bilirler, sadece kaç tane yavruyla geleceğini tahmin edemezler", diyordu. Stark'ı ben doğurmamış olabilirim, bu onun annesi olmadığım anlamına gelmez.

O da bu evin bir çocuğu ve bizim için büyük bir şans. Yabancı bloglardan birinde evde köpeği olan anneler daha şanslı yazıyordu. Şanslı değil ama evde köpeği olan anne ve babalar özellikle kurallar ve fedakarlıklar konusunda daha önce özel bakım isteyen bir canlıya karşı sorumluluk almamış ebeveynlere göre daha tecrübeli oluyorlar.


Biz Defne gelmeden çok önce Stark'ta kuralların nasıl kişiye göre değişebildiğini, güvenlik sorunlarının neler olabileceğini, aşı takviminin kimin sorumluluğu olduğunu ya da tatile çıkarken Stark'la ilgili hangi hareket planına uymamız gerektiğini 1,5 sene deneyimlemiştik.

Deneyimler deneyimler de bebeği nasıl zaptedeceğimize dair o zamanlar bir fikrimiz yoktu tabii ki.

Neyse "Bebekle köpek aynı evde olur mu?" sorularını bir kenara bırakalım da "Köpeğimizi bebeğimizin gelişine nasıl hazırlamalıyız?" konusuna odaklanalım biraz :)

Buyrun bizden size 10 adımda köpeğinizi gelecek olan bebeğe hazırlama

1-İTAAT EĞİTİMİ





Bu konuda bir profesyonelden destek alabileceğiniz gibi birinci seviye itaat eğitimini siz de çok rahatlıkla evde verebilirsiniz. Bununla ilgili bir sürü video ve kaynak var internette. Bebeğiniz gelmeden önce en azından hayır, otur, yat, bekle gibi komutlara evdeyken uyum sağladığından emin olmalısınız. 

Özellikle bulunduğunuz ortamda bebekten sonra "yatağına" ve "bekle" kelimesini bol bol kullanacaksınız. 

"Hayır" kelimesi aynı bebeklerde olduğu gibi az sayıda ve çok net kullanılması gerekiyor ve ebeveynlerin gerçekten ortak karar vermesi gerekiyor "hayır" denecek şeylerin listesine. 

Bebekten önce köpek sahibi olan ebeveynler bu ortak karar verme konusunda 1-0 önde başlıyorlar.

2-SINIRLARINIZI ÖNCEDEN KARARLAŞTIRIN



Diyelim ki köpeğiniz hayatınıza bizimki gibi evlendikten sonra girdi. Eşinizle birlikte oturun ve birlikte sınırları çizin. Evin hangi odaları ve hangi eşyaları köpeğinize serbest olacak. Koltuklara çıkabilecek mi? Mutfak serbest alan mı? Yatağınıza çıkabilecek mi?

Biz karar verirken eski evimizde yemeği zaten salonda yediğimiz ve mutfak çok küçük olduğu için mutfağı yasaklamıştık. Bir de o zaman bir odamız misafir odasıydı ve bebeğimiz olduğunda o ev bebek odası da olacağı için o odayı Stark'a yasaklamıştık. Bebek geldiğinde duruma göre serbest bırakmak bebek geldikten sonra yasak koymaktan daha mantıklı gelmişti. Zaten o odayı misafirden misafire kullandığımız için Stark'ın çok kolay alıştığı bir kural olmuştu. 

Bebek geldikten sonra da bu ilk koyduğumuz kurallara olabildiğince az esnetmek lazım ki bebekle birlikte sınırların ortadan kalktığı mesajını da vermeyelim.

En en önemlisi köpeğinizle hiçbir şekilde ısırarak oynamaya alıştırmayın. Sadece evdeki bebek için de değil dışarıda ya da evinize gelen diğer insanlarla olan iletişiminde de bu önemli kural sizin işinizi kolaylaştırır. 

3- KÖPEĞİNİZİN EŞYALARINI AYIRIN



Stark inanılmaz derecede peluş seven bir köpek. Ne toplar, ne düğümler varsa yoksa ona verdiğim oyuncak ayıları vardı hep onun için. Onlarla uyur, onlarla oynar başka da hiçbir şeyi istemezdi. Dolayısıyla Defne'nin gelecekteki oyuncakları için Stark'ı Defne gelmeden önce alıştırmamız gerekiyordu. 

Stark'a ve Defne'ye ikeadan birer tane peluş aldık ve Defne'ninkini odasına koyduk.

İlk zamanlar Stark özellikle biz ortada yokken Defne'nin peluşunu alıp kendi yatağına götürüyordu biz de her seferinde ondan Defne'ninkini alıp ona ait olanı ona verdik.

Bebek eğitiminden hiç farkı yok aslında bu kısmının.


4- DOĞRU KÖPEK MALZEMELERİNİ SATIN ALIN



Eğer itaat konusunda hazır değilse evde onun sakinleşmesini sağlayacak bir alan yaratmaya ihtiyacınız olabilir. Ev içinde onu sabit tutabileceğiniz bir alan, ve uzayıp kısalabilen bir tasma yerine ev içinde kullanabileceğiniz kısa bir tasma işinize yarayabilir. 

Emniyet kapılarını Stark'la Defne'yi ayrı tutmak istemediğimiz için biz tercih etmedik ama köpeğinizin hareketlilik ve komutlarla olan durumuna göre geçiş süresinde belki bir tane işinize yarayabilir.

Stark'ın pembe minderini Defne emeklemeye başladığında kaldırdık. Siz de bu dönemde daha kaliteli bir köpek yatağına geçebilir ya da köpeğiniz zaten koltukta yatmayı seviyorsa yatağı tamamen kaldırmayı tercih edebilirsiniz.

Su ve Mama kabını eğer değilse kırılmayacak bir malzemeyle değiştirmek de buna dahil.

5- BEBEK ARABASI İLE GEZMEYE ALIŞIN



Ben bunu yapmamıştım, iyi ki ilk turlarda hep annemler de vardı. Yoksa tek başıma idare edemezmişim. Bir kere Stark tekerleklerden aşırı korktu. Bir de üzerine uzun süredir benle gezmemiş olmasının heyecanı da eklenince görün şamatayı.

Bebek arabasıyla gezmek de hem köpeğiniz hem de sizin için alışmanız gereken bir aktivite.

Bebeğinizin gelmesine yakın köpeğinizle birlikte gezmeye çıkabilir hem onu hem de kendinizi bu sürece alıştırabilirsiniz.

Bizim ilk turumuzda Stark'a bir kedi saldırmıştı. Evet evet hatta İnstagramda vahşinin kedinin sahibiyle aramızda geçen bağırış çağırış komediyi de yazmıştım o zaman. :)

6- BEBEĞİN ZAMANLARINA ALIŞIN




Bebekle birlikte özellikle ilk bir kaç ay çok sık uyanacaksınız dolayısıyla evde alışık olduğundan farklı bir hareketlilik olacak. 

Gerçi hamileliğin son dönemi siz de gece çok sık uyanacağınız için gece uyanmaları ve hareketliliğe çok rahat köpeğiniz de alışacak ama bebek demek aynı zamanda bol ağlama ve farklı kokular da demek.

Eve bir bebek gelmeden kokulara alıştıramazsınız belki ama sesler konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim. 

Özellikle son 1 ay akşamları farklı farklı zamanlarda youtubedan bebek sesleri açıp Defne'nin yatağına telefonu bırakıyorduk. 

İlk zamanlar sesi bulmak için çıldırıyordu sonra yavaş yavaş alıştı ve sese uyanmayı bıraktı. O kadar ki lohusalığımda babası ve Stark'ı birlikte evden atmayı düşündüğüm zamanlar oldu yalan değil.

Neyse sonra onları uyandırmayı öğrendim de arada nöbeti onlara da devretmiş oldum.


7- BEBEĞİN YAŞAYACAĞI ALANLA TANIŞTIRIN




Her ne kadar Defne'nin odası yasak bölge bile olsa özellikle içeride çok fazla zaman geçireceğimizi düşünerek Stark'ı odada zaman zaman dolaştırıp sonra tekrar odanın dışında gönderdik. 

Eşyaları kokladı, içerideki hareketliliğe adapte oldu ve bir değişim olduğu mesajını da aldı bu sayede. Hem onu bu yeni sürece ve ortama dahil ettik hem de odanın dışında olması gerektiğini bebekle ilişkilendirmeden ona öğrettik. 

Sadece bizim gözetimimizde ve bizim verdiğimiz zamanlarda odada bulunmayı öğrenmesi bebek doğduktan sonra da zaman zaman onu uzun emzirme seanslarında dışlamadan ilk zamanları atlatmamı sağladı. 





8- İLK KARŞILAŞMA ÖNEMLİ




Bu eve ilk girdiğimiz an konusunda oldukça kararsız kalmıştık. Aslında bizimle birinin daha olmasını ve ailece ilk kez bir araya geldiğimiz anı kameraya almasını çok istedik. 

Stark'ın evin yeni üyesi ile tanıştığı anın çok sakin olması gerektiğini ve ekstra hareketliliğin Stark'ı heyecanlandıracağı ihtimalini düşününce çekirdek aile olarak buluşturmaya karar verdik.

O anın doğru düzgün bir kaydı olmaması beni üzüyor ama diğer taraftan şimdiki iletişimlerine baktığımda o zaman aldığımız kararın bizim için en doğrusu olduğuna emin oluyorum.

Emre Stark'ı kontrol etti ben Defne'ye eşlik ettim ve dönüşümlü devam ettik.

Aileden başka biri orada olsaydı o anki endişeyle Stark'ın Defne'yi koklamak istediği anlarda tepki verebilir ve bu tepki Stark'ı ürkütebilirdi. Ya da bir şeylerin yolunda olmadığı mesajını verebilirdi ki biz bunu hiç istemedik.


9- BEBEĞİN ETRAFINDA DOĞRU DAVRANIŞLARA ÖDÜL




Eve giderken tıpkı evdeki büyük çocuğa aldığınız gibi bir oyuncak almak iyi fikir. 

Yanınızda her ihtimale karşı ödül bisküvileri de mutlaka bulunsun özellikle ilk bir kaç hafta bebeğin yanındayken komutlara uyması da ödüllendirilmeli. 

Bununla beraber ödül konusunu da çok abartmamak lazım. Evdeki bebek ve köpeğiniz sağlıkla uzun yıllar bir arada beraber yaşayacaklar, köpeğinizin bunun ekstrem bir şey olduğunu düşünmesi yerine bunun doğal ve akışında giden bir süreç olduğunu da hızlıca öğrenmeli. Abartılı ödüllendirme de dolayısıyla kaçınılması gereken bir durum.


10- HAZIRLIKLI OLMAK HAYATI KOLAYLAŞTIRIR

Genelde insanlar bir işe girip iş üzerinde öğrenme konusunda eğilimlidirler. Suya düştükten sonra debelene debelene yüzmeyi öğrenmek de hızlı bir süreçtir. 

Eğer yukarıdaki yazanları sizin hayatınızın normalleriyle birleştirip bebeğiniz eve geldiğinde hazır olursanız zaten ilk dönemler uğraşmanız gereken milyonlarca şeyden bir iki tanesinin eksilmiş olduğunun rahatlığını benim gibi 1,5 sene sonra anlarsınız.

Köpeğiniz ilk zamanlar bebeğinizi görmezden gelebilir, anneyle normalde olduğundan bile daha fazla zaman geçirmek isteyebilir, kıskançlık yapabilir. Bunlar sizi korkutmasın. Zamanlar her şey sakinliyor. 2 çocuklu bir evde de benzer süreçler yaşanıyor.

Herkesin ilgisi bir anda yeni gelen bebeğe kayabiliyor. Bu nedenle eve gelecek olanlardan öncesinde kapıdan girer girmez patili evladınızı sevmesini ona da ilgi göstermesini ancak daha sonra bebeği görmek için zaman ayırmaları gerektiğini anlatabilirsiniz. Biz yaptık, işimize yaradı, Stark'a yetti mi? Hayır :) Yine de ilgi arsızı bir Golden'ı iyi idare ettiğimizi düşünüyorum. 

Güvenlik anlamında siz odada yokken bebeğinizi kısa bir süreliğine bırakacaksanız bile köpeğinizi olduğunu odaya ya da mutfağın kapısına çağırabilirsiniz. Hem onunla yalnız da zaman geçirmiş olursunuz. Bu gibi teke tek zamanlar kıskançlık seviyesini biraz daha aşağı çeker.

Köpeğiniz bebeğinizi koklayacak, belki yalayan bir köpekse yalayacak normalde izin verdiğiniz hiçbir şeye bebek geldikten sonra yasak getirmemeye çalışmanız hepiniz için yeni normallerinize adapte olmanızı sağlar. Ve siz onlar bir aradayken ne kadar rahat hissederseniz onlar da bir aradayken o kadar rahat ve huzurlu olacaklar.


Son bir tavsiye negatif hissettirebilecek şeyleri bebekle ilişkilendirmemesi lazım. Köpeğiniz tüylü bir ırksa ve traş ettiriyorsanız bebek gelmeden en az 1 ay önce traş ettirin ki traş ve bebek birbiriyle alakalı konular olmasın.



Bunlar bizim evde olup bitenlerden yola çıkarak hazırladığımız listeydi.

Sizin evde başınıza gelen bunu daha önce böyle yapsaydık daha iyi olurdu dediğiniz bir şey var mı?

Bir de son sorum kedi ebeveynlerine, bu süreçlerde size uyan tavsiye edebileceğiniz neler var? 


Popüler Yayınlar